El confinament municipal passarà a ser comarcal a partir de divendres que ve

El centres comercials obren a partir d’aquest dilluns i s'amplia l'aforament en alguns espectacles de l’àmbit cultural


El Procicat ha aprovat aquest cap de setmana que el confinament municipal de cap de setmana passi a ser comarcal. Les noves mesures aprovades per aquest organisme, dirigit pels departaments d'Interior i Salut, entraran en vigor aquest dilluns, de manera que el canvi a confinament comarcal es materialitzarà a partir de divendres que ve. Així, entre les sis del matí de divendres i les sis del matí de dilluns, qualsevol persona podrà moure's dins de la seva comarca, i no només limitant-se al municipi com fins ara. D'altra banda, es manté el confinament perimetral de Catalunya, a excepció dels desplaçaments adequadament justificats.

Tot i que l'ampliació del confinament municipal a comarcal, la resolució que ha aprovat el Procicat aquest dissabte segueix recomanant que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats.

Així mateix, el Procicat ha anunciat l'obertura dels centres comercials aquest dilluns, tot i que amb un aforament màxim al 30% i sempre que “·es garanteixi una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació”. La reducció de l'aforament s'haurà d'aplicar tant als establiments i locals comercials com a les zones comunes i de pas dels centres comercials.

En canvi, s'exclouen d'aquesta limitació aquells establiments dins dels centres comercials dedicats a alimentació, begudes, productes higiènics o altres productes de primera necessitat. Pel que fa equipaments culturals i esportius dins dels centres comercials que fins ara podien estar oberts, ara queden subjectes al que s'estableix per a la resta de l'activitat cultura i esportiva.

A més de la ventilació, els centres comercials hauran d'establir sistemes de control d'aforament i fluxos als establiments, i també als accessos, inclosos els aparcaments. A més, queda restringit l'accés i l'ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans.

Les dues mesures, segons el Govern, tenen l’objectiu d'esponjar la concentració de persones en espais urbans i alhora facilitar l'accés a determinats serveis no presents en municipis petits durant el cap de setmana.

Ampliació d’aforament als actes culturals i religiosos

La resolució manté la limitació de l'aforament al 50% amb un màxim de 500 persones per a activitats culturals escèniques i musicals (incloses les sales de concerts), però l'amplia fins a 1.000 persones, sense superar la meitat de l'aforament, quan es desenvolupin a l'aire lliure o en espais tancats que compleixin les condicions de ventilació i qualitat de l'aire, i les mesures de control d'aglomeracions, que estableix la resolució.

En aquest últim cas, els titulars de les activitats hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Cultura i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat prèviament, on s'haurà d'informar de les característiques dels sistemes de ventilació i la qualitat de l'aire, i els controls d'accessos i mobilitat. La declaració haurà d'incloure l'empresa o personal de manteniment habilitat, per garantir que l'espai "disposa d'una ventilació adequada" als criteris establerts en la resolució.

Pel que fa a actes religiosos i cerimònies civils, que fins ara havien de limitar l'assistència al 30% de l'aforament, la resolució manté aquest percentatge però afegeix que hauran de tenir un número màxim de 500 persones i garantir la bona ventilació dels espais, ja sigui de manera natural o amb altres sistemes de ventilació.

A més, també podran obrir, respectant el 30% d'aforament, amb un màxim de 1.000 persones, si les activitats es desenvolupen “de forma estàtica, a l'aire lliure o bé en espais físics tancats que compleixin amb les condicions de ventilació i qualitat de l'aire” i que es garanteixin les mesures de control d'aglomeracions.

Igual que amb la cultura, en el cas dels actes religiosos o cerimònies civils, els titulars de les activitats hauran de presentar una declaració responsable en aquest cas al departament competent en matèria d'afers religiosos i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'activitat prèviament. En aquesta declaració s'hi haurà d'incloure la mateixa informació que es demana al sector cultural.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article