Noves restriccions per frenar la Covid-19: la mobilitat es reduirà a l’àmbit comarcal tota la setmana fins a l’11 de gener

El Govern també limita l'obertura de la restauració a esmorzars i dinars


A les portes de Nadal, Catalunya torna a fer passes enrere per frenar l’augment de casos de contagi de la Covid-19, davant l’agreujament de tots els indicadors. El Govern ha anunciat noves mesures, entre les quals destaca que la mobilitat es reduirà a l’àmbit comarcal durant tota la setmana i només el cap de setmana. Des d’aquest dilluns, i fins a l’11 de gener, els catalans no podran sortir de la seva comarca, amb tres excepcions: visites a familiars, anar a una segona residència o anar a un hotel.

Pel que fa al confinament perimetral de Catalunya, només es podrà sortir per a trobades familiars. El toc de queda es manté entre les 22 h i les 6 h matí, amb l'excepció de la nit de nadal i Cap d’Any, que s'allarga fins a la 1 h de la matinada, i la nit de Reis, que es fixa a les 23 h.

Pel que fa a les trobades, es manté en sis el número de persones que es podran reunir, tot i que s’amplia a 10 persones els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener, amb un màxim de dues bombolles de convivència.

També hi ha noves restriccions en la restauració. Només podran oferir esmorzars i dinars, amb un horari restringit de 7.30 h a 9.30 h i de 13 h a 15.30 h. A més, per als sopars només es podrà oferir servei de recollida al local, entre les 19 h i les 22 h, i a domicili, fins a les 23 h.  També es prohibeix l'obertura dels bars i restaurants dels centres comercials, una mesura que no s'havia aplicat fins ara i que pretén “reduir la interacció social”, segons ha dit la consellera de la Presidència, Meritxell Budó.

En el cas dels esmorzars i els dinars les mesures que s'apliquen són les que ja estaven vigents fins ara, és a dir, amb terrasses obertes i interiors a un aforament màxim del 30%. Hi podrà haver quatre persones per taula –sis si es tracta d'una bombolla de convivència- i una distància de dos metres amb els comensals d'una altra taula. La mascareta continuarà sent obligatòria sempre que no es mengi o begui.

Aquestes mesures entraran en vigor el proper dilluns 21 de desembre. Segons ha detallat Budó, el dia 28 de desembre –una setmana després de l'inici de les noves restriccions– tenen previst fer una revisió de totes les mesures per si cal endurir-les o replantejar-les. Preguntada per si això podria canviar les excepcions previstes per a la resta de festes de Nadal –Cap d'Any i Reis–, Budó ha dit que no es pot descartar cap escenari i ha insistit que s'anirà observant com evolucionen les dades.

Tampoc podran obrir els gimnasos dins dels centres comercials, i la resta hauran de mantenir un aforament del 30% i fer totes les activitats amb mascareta. Per tant, les activitats d'alta intensitat s'hauran de fer en espais exteriors o suspendre's.

Els indicadors de la Covid-19 han empitjorat molt en aquests últims dies. La velocitat de propagació a Catalunya, l'Rt, ha seguit pujant i ha passat de l'1,34 notificat dijous a l'1,41 d'aquest divendres. El risc de rebrot també creix i supera els 300 punts. En concret, puja 28 punts fins als 302, i la incidència a 14 dies s'eleva de 218,97 a 229,06, segons les últimes dades del Departament de Salut.

S'han declarat 2.141 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 335.280 des de l'inici de la pandèmia. El 4,92% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. S'ha informat de 20 noves morts i el total és de 16.544. Hi ha 1.547 pacients ingressats als hospitals amb Covid-19, 15 més que en l'anterior balanç, i 344 persones a l'UCI, una menys que fa 24 hores.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article