Afers Socials avala el pla fet per experts per incrementar l’atenció domiciliària a dependents i augmentar els recursos

El document proposa multiplicar per 2,5 el finançament actual però El Homrani avisa que cal mirar la viabilitat


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha subscrit el pla per reformar i reenfocar l'actual sistema d'atenció a les persones dependents que va encarregar a una taula d'experts. El document proposa incrementar l'atenció domiciliària a persones dependents, però avisa que per aconseguir-ho cal augmentar els recursos.

De fet, proposa multiplicar el finançament actual per 2,5 en els propers cinc anys. El conseller Chakir El Homrani ha assegurat que es fa seu el document però ha avisat que ara caldrà mirar la viabilitat econòmica i fer “un treball fi” per veure de quins recursos es disposa. El document pretén ser un full de ruta del 2021 al 2027 per a com ha de ser el futur model del sistema l'autonomia i l'atenció a les persones.

Al pla els experts conclouen que cal que el sistema posi els atesos al centre i aposta per reenfocar-lo més a la prevenció per tal de no haver de centrar-se tant en la resposta residencial i pal·liativa. Segons ha remarcat El Homrani, s'ha de treballar perquè les residències no siguin “l'eix central” del sistema, sinó que cal una mirada més preventiva. En aquest sentit, ha insistit que cal “invertir clarament” en serveis socials en l'atenció a l'entorn domiciliari i comunitari.

Llei de promoció de l'autonomia

Entre les mesures que proposa el document, hi ha la necessitat d'impulsar una nova Llei Catalana de Promoció de l'Autonomia i d'Atenció de Llarga Durada i una revisió de la normativa per oferir un marc legal que doni suport als projectes de vida independent.

També es proposa el desplegament d'una Agència integrada per a la promoció de l'autonomia personal per atendre de manera integrada entre salut i serveis socials i donar resposta a la necessitat d'atenció i cures. Segons el conseller, tant el seu Departament com el de Salut tenen “molt clar” que aquesta és una passa a fer i ha apostat per tenir “un espai de governança conjunt”. A més, la taula també aposta perquè s'ofereixi una finestra única per accedir als diferents serveis de suport per als projectes de vida independent.

Més finançament

El Homrani ha assegurat que el Departament té clar que tirar endavant aquest model necessita “temps i anys” i “un increment important de recursos”. En aquest sentit, ha recordat que subscriu el document que aposta per multiplicar per 2,5 el finançament actual en atenció domiciliària però ha remarcat que ara caldrà fer “una anàlisi de recursos econòmics i humans” i “valorar tots els escenaris sent honestos”.

El conseller ha avisat que no s'aconseguirà aquest objectiu si no hi ha “col·laboració” entre totes les administracions. A més, El Homrani ha advertit que la remodelació del sistema d'atenció és un repte global, i pensa que és una “necessitat” perquè, si es té en compte com avancen els models de piràmide poblacional, d'aquí a uns anys “no se serà capaç de donar resposta a l'increment de persones en situació de dependència”.

Atenció domiciliària i comunitària

Els experts veuen prioritari fer créixer i consolidar el model d'atenció integrada a l'entorn domiciliari i comunitari, però per aconseguir-ho remarquen que calen  més recursos. En aquest sentit, al seu pla –que el Departament subscriu– es preveu que en els propers cinc anys el finançament augmenti dues vegades i mitja el nivell actual. Aquests nous recursos haurien d'anar tant a les noves tecnologies de suport i cura, la teleassistència avançada i la teràpia ocupacional.

Els experts aposten per una atenció de qualitat al domicili i que integri la cura directa, tecnologies de suport i teleassistència avançada. En l'àmbit domiciliari, es preveu un increment en la cobertura, tant pel que fa al nombre de persones que en el futur seran ateses a casa seva, com en la intensitat del suport que requereixin. També s’assenyala com a prioritari l’acompanyament a les famílies i persones cuidadores no professionals amb programes de suport per evitar la sobrecàrrega, així com l’increment dels serveis respir.

Serveis adaptats

D'altra banda, els experts també aposten per uns serveis més flexibles i adaptats a l'evolució de les persones. Per aconseguir-ho, apunten que cal un major finançament a assistents socials, a programes de suport a la vida independent perquè persones amb discapacitat funcional o problemes de salut mental puguin viure a casa seva, i una evolució dels centres de dia cap a nous serveis diürns més preventius per avançar cap a centres comunitaris de promoció de l'autonomia. També reclamen més recursos per a un nou model de treball de suport per millorar la inclusió laboral i sociolaboral dels més vulnerable si per a diferents opcions d'habitatges més flexibles i oberts a la comunitat.

Un dels eixos del document se centra en el personal del sector, a qui creuen que cal millorar les condicions laborals, el reconeixement i la formació, tant dels professionals com dels cuidadors no professionals. A més, assenyalen que el nou model requerirà la creació de nous perfils professionals, de manera que cal potenciar la formació professional i continuada.

Atenció a infància i adolescència

D'altra banda, la taula remarca que l'atenció a les persones ha de contemplar tot el cicle vital, de manera que cal centrar-se en la detecció i atenció precoç en aquells infants i a adolescents que ho necessitin. Així, s'aposta per les mesures d'atenció integrada amb els sistemes de salut, educatiu i social i serveis comunitaris per donar suports precoços a la vida autònoma ja des de l'etapa perinatal.

També proposen la creació d'un servei multidisciplinari postatenció precoç per l’infant que precisa suport a l’autonomia i atenció de llarga durada quan finalitza l’atenció al CDIAP (6 anys), i promoure l’existència del referent únic per la vida independent en la població jove que ho necessiti.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article