Els barris de Catalunya diuen prou als “talls indiscriminats” d’Endesa

Els veïns de Sant Roc a Badalona, Culubret a Figueres i Font de la Pólvora a Girona culpen de la “deixadesa” a la companyia distribuïdora


Abans del Nadal, tres barris de diferents municipis catalans, en coordinació amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), han denunciat el que consideren un “maltractament” per part d’Endesa, a través de la seva companyia distribuïdora e-distribución. Els veïns del barri de Sant Roc a Badalona, del de el Culubret a Figueres i el de la Font de la Pólvora a Girona es queixen que fa anys que pateixen talls generalitzats i, en molts casos diaris, “per culpa del mal estat de la xarxa i la manca d’inversió i solucions”. Consideren, per això, que se’ls vulneren els drets bàsics. 

Per aquest motiu, han reclamat davant de la seu d’Endesa la implicació de les diferents administracions competents en matèria d’energia. A la convocatòria, han intervingut representants de l’APE i la Plataforma Sant Roc Som Badalona i l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó.

Els veïns estan d’acord que els tres barris comparteixen els problemes i la “desesperació” per la manca de resposta per part d’Endesa. Els talls fa anys que afecten la vida de les seves veïnes, que no poden comptar amb un subministrament regular. Activitats quotidianes com cuinar, dutxar-se, estudiar o escalfar-se són “missió impossible” per a totes elles per culpa dels talls diaris que poden allargar-se durant hores.

500 famílies afectades a Badalona

En el cas de Sant Roc, el barri comptava el 2015 amb 12.386 habitants, i fa anys que pateix talls del subministrament elèctric durant els mesos d’hivern, coincidint amb l’època de màxima demanda. L’Ajuntament ha xifrat en 500 les famílies afectades. Les entitats, com és el cas de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, han denunciat la situació i compartit que, gràcies a la pressió veïnal, els últims dies han aconseguit que Endesa hi actuï d’urgència.

Tanmateix, continuen “a l’espera de canvis estructurals a la xarxa”, després que fa dos anys ja es produís un incendi amb víctimes mortals al barri. “Al mateix temps, l’actual alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, lluny de buscar solucions a aquesta situació, es limita a criminalitzar les famílies que veuen vulnerats els seus drets diariament”, alerten els veïns.

Una xarxa “deficient”

Per la seva banda, les veïnes del barri del Culubret, a Figueres, pateixen des de fa anys talls indiscriminats. El consistori ha cercat solucions durant els últims mesos, però Endesa segueix sense donar resposta als talls i, com en els altres casos, alega que les constants interrupcions de subministrament tenen el seu origen en les connexions irregulars i el frau elèctric. Per als veïns, en canvi, es tracta d’un manteniment “deficient” de la xarxa.

Finalment, en el cas de la Font de la Pólvora, es tracta d’un barri situat en un dels marges de la capital gironina, amb 1.771 habitants, que sovint ha patit l’oblit de les autoritats municipals. “Malgrat que les seves veïnes han sofert aquests talls des de fa més de quatre anys, l’alcaldessa Marta Madrenas no ha fet costat al barri i en nombroses ocasions ha criminalitzat les famílies que hi resideixen”, es queixen a l’APE. Gràcies a la pressió de les entitats, fa mesos es va decidir sectorialitzar la xarxa per evitar que totes les veïnes d’un mateix carrer, subministrades a través de la mateixa fase, patissin les interrupcions al mateix temps. Les obres es van aturar durant l’estat d’alarma i els talls, sovint de sis o set hores, es van seguir repetint durant el confinament i encara són presents a dia d’avui.

Auditories independents i transparents

Per tot plegat, les entiats i els veïns reclamen, en primer lloc, que es realitzin auditories independents i transparents sobre la xarxa de distribució als territoris afectats per tal de detectar les possibles intervencions. Alhora, mentre no es duguin a terme els canvis necessaris a llarg termini, consideren “imprescindible” que s’asseguri que cap veïna és privada del seu subministrament elèctric en ple hivern. “Per això, és necessari que Endesa faciliti actuacions ràpides i efectives: sectorialitzacions de la xarxa, instal·lació de generadors, etc. Cap solució serà completa si una sola veïna pateix un tall a casa seva”, avisen.

Per altra banda, les entitats i l’Ajuntament de Figueres han exigit “la implicació de les administracions competents en la matèria”. “El Departament d’Empresa i Coneixement i el seu conseller, Ramon Tremosa, han de prioritzar aquesta greu vulneració de drets entre les seves tasques pendents i assegurar-se que s’impulsin les corresponents sancions des de l’Agència Catalana del Consum davant dels nombrosos incompliments contractuals que s’estan produint”, demanen els veïns.

A més, reclamen que en l’àmbit estatal tant el Ministeri per a la Transició Ecològica, liderat per la Ministra Teresa Ribera, com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), s’impliquin també en aquests casos i tramitin els oportuns expedients sancionadors davant l’actuació d’Endesa si es detecten incompliments de les seves obligacions com a distribuïdora.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article