USTEC-STEs reclama ajornar la presencialitat a les escoles i començar el segon trimestre telemàticament

La Generalitat descarta endarrerir el retorn als centres educatius més enllà de l’11 de gener i anuncia cribratges als professors

El sindicat USTEC-STEs ha demanat aquest dimecres endarrerir la presencialitat a les aules més enllà de l'11 de gener, data prevista per al retorn a classe dels estudiants a Catalunya. Un dels seus representants, David Caño, ha proposat adoptar l'exemple del Regne Unit o l'Aragó amb l'objectiu que el retorn a les aules les pugui fer amb garanties de seguretat sanitària, segons ha manifestat en una entrevista a Catalunya Ràdio. El representant sindical ha posat en dubte, d'altra banda, que els kits de PCR perquè els professors es puguin agafar mostres estiguin disponibles a partir de dilluns, com ha assegurat el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray.

Per a Caño, es podria retardar la presencialitat fins a principis de febrer, una mesura que seria "molt provisional" i que "no vol dir que no s'estigui fent un treball amb l'alumnat a casa", ha puntualitzat. El representant d'USTEC-STEs ha dit que aposta per un retorn a les aules "amb garanties" i ha assegurat que reprendre el curs després de les vacances de Nadal a distància "no és tan greu sinó que genera una situació mes segura" davant l'increment diari de casos de coronavirus.

Caño, que ha descartat que un retorn provisional a la formació telemàtica comportés conseqüències psicològiques en els alumnes ni pel que fa al currículum, ha recordat que el primer trimestre els centres han estat oberts, però que ha estat "a costa de la salut dels docents". "El nombre de baixes laborals del trimestre passat ja triplica les de tot el curs passat", ha assegurat.

David Caño ha volgut deixar clar que defensa la presencialitat perquè garanteix "menys discriminació i menys desigualtat" però ha insistit que cal fer-ho "en bones condicions de salut". "La situació és greu", ha advertit Caño, que també ha afegit que la situació ara és diferent a la del març quan d'un dia per l'altre les classes van passar a ser telemàtiques.

Pel que fa l'anunci del director general de Centres Públics del Departament d'Educació, Josep González Cambray, d'oferir kits de PCR als professors perquè s'agafin mostres a partir de dilluns, el representat sindical ha posat en dubte que realment sigui així. En aquest sentit, ha assenyalat que els docents encara esperen els ordinadors que els va prometre González-Cambray en cas de tornar a un model híbrid o telemàtic

En una entrevista a Catalunya Ràdio, González-Cambray ha defensat que els centres educatius són “segurs” i ha posat d'exemple els quatre mesos que ja es porten de curs, en què només s'han hagut de confinar el 5% dels grups davant el 95% que ha pogut assistir a classe amb normalitat. També ha assegurat que les PCR, en la primera setmana, es faran en el 45% dels centres, seguit del 35% durant la segona setmana i el 20% en la tercera. D'aquesta manera, també es busca que aquestes proves es facin de manera esglaonada, començant pels municipis grans, i cobrir les places dels positius amb professors substituts. Per a González-Cambray, els beneficis de tornar a les classes "superen els riscos" i ha comentat que "no hi ha alternativa que les escoles estiguin obertes per un tema d'equitat i qualitat educativa".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article