CONFAVC denuncia la “vergonyosa alça del preu” de l’electricitat “en plena crisi econòmica i onada de fred”

L'entitat veïnal proposa aplicar impostos reduïts als serveis energètics


La Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc) ha alertat de la "vergonyosa alça del preu" de l'electricitat "en plena crisi econòmica i onada de fred". L'entitat denuncia que les factures energètiques s'han incrementat "un 27% en el cas de la llum i un 22% en el cas del gas".

Consideren "intolerable traslladar tota la pressió sobre les famílies" en un context en què recorden que l'any comença "amb 109.487 noves persones aturades, un total de 497.611 persones, gairebé un terç més que el 2019". L'entitat veïnal proposa aplicar impostos reduïts als serveis energètics i impulsar la "participació ciutadana real" per afrontar una transformació del sector energètic.

La factura de la llum és "un calaix de sastre on s'hi van carregant tots els greuges directes o indirectes que perpetuen un mercat elèctric molt car en comparació amb Europa, amb un llast de pagaments a conceptes diversos que fa impossible comprendre'l per la ciutadania", segons ha denunciat el president de la Confavc, Jordi Giró.

L'entitat celebra que el govern espanyol hagi instat a obrir una investigació a través de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), però reclama "anar molt més enllà". En concret, proposen una reforma fiscal sobre els serveis energètics "aplicant un IVA reduït o superreduït entenent que són serveis bàsics per la població".

També demanen la participació ciutadana per afrontar la transformació i assolir "uns preus regulats i justos que garanteixin que cap família es quedi enrere", han reblat en un comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article