Les infermeres ja comencen a prescriure en format de recepta electrònica

Actualment, el 99 % de les receptes que es fan a l’atenció primària de salut són electròniques

De les 46.000 infermeres en actiu col·legiades, estan acreditades per prescriure prop de 26.000


Aquesta setmana, un grup d’infermeres seleccionades del sistema públic de salut de Catalunya (SISCAT), d’arreu del territori, participa en una fase de proves per emetre receptes electròniques amb signatura pròpia. Quan acabi aquesta fase, el sistema es començarà a desplegar de manera progressiva.

El mes d’agost de 2019, es va publicar el Decret 180/2019, que regulava el procediment d’acreditació de les infermeres i infermers per a la indicació, l’ús i l’autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà.

El procés és complex, i requereix la cooperació de la Gerència del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut), dels col·legis professionals que configuren el Consell de Col·legis Oficials d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i de les entitats proveïdores del SISCAT.

A banda de l’acreditació, i per culminar el procés, s’ha hagut d’escollir i contractar l’entitat certificadora i d’adaptar els certificats digitals al Sistema Integrat de Recepta Electrònica (SIRE). Actualment, s’estan creant punts de validació als centres del SISCAT on les infermeres presten els seus serveis. Aquests punts de validació han de facilitar les gestions de l’emissió de targetes, que faran possible la signatura electrònica.

Millorar la coordinació professional i evitar duplicitats

Segons admet el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, la recepta electrònica és una eina de salut “totalment consolidada i incorporada a la pràctica clínica diària”. Actualment, el 99 % de les receptes que es fan a l’atenció primària de salut són electròniques i a la resta d’àmbits també té un percentatge d’utilització força elevat.

La recepta electrònica, reconeixen els professionals, aporta avantatges rellevants pel que fa a la qualitat dels tractaments, la seguretat clínica, la sostenibilitat i l’accessibilitat per part de les persones ateses. “El pla de medicació integrat permet que els professionals de la salut es coordinin millor i facilita l’aplicació d’eines de seguretat clínica que donin suport a la pràctica assistencial, disminuint el risc d’esdeveniments adversos”, asseguren.

El 2010 va finalitzar el desplegament de la recepta electrònica a Catalunya en l'àmbit de l'atenció primària. Durant aquest temps, s'han implementat millores en el sistema de recepta electrònica per facilitar la tasca assistencial, integrant progressivament tots els tractaments, tant si estan finançats com si no.

La novetat d’aquest procediment és que ara les infermeres podran signar l’ordre de dispensació en el format de recepta electrònica i així s’evitaran duplicitats en els  processos, fent el sistema més eficient.

Prop de 26.000 infermeres acreditades

Les infermeres que vulguin prescriure han d’estar acreditades. El requisit per poder-ho estar és haver exercit durant un any, com a mínim, o bé haver realitzat un curs de formació específic. Les infermeres que certifiquin que compleixen algun d’aquests requisits, poden sol·licitar el document d’acreditació, emès pel Departament de Salut.

La sol·licitud s’ha de fer de manera individual al Canal empresa o bé al portal de Tràmits de la Generalitat. En aquests moments, de les 46.000 infermeres en actiu col·legiades a Catalunya, hi estan acreditades prop de 26.000.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Cristina Hospitalet de Llobregat
1.

Gràcies per la vostra difusió de la mesura que segur que serà de molta utilitat. Ara bé, crec que és important fer un ús NO sexista de la llengua i no "catalogar" un col·lectiu professional segons el gènere: "Les infermeres".
Moltes gràcies per la vostra feina.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article