Milers de dones omplen els carrers de Catalunya pel 8-M: “No és un dia de celebració, sinó de reivindicació”

La manifestació de Barcelona aplega 4.500 dones, a Girona s’han manifestat unes 2.500 i Lleida i Tarragona també han fet concentracions


Milers de dones han omplert, malgrat la pandèmia, els carrers de Catalunya pel 8-M, Dia de la Dona. “No és un dia de celebració, sinó de reivindicació”, es podia llegir en alguns lemes. En total, la manifestació estàtica de Barcelona ha aplegat 4.500 dones, a Girona s’han manifestat unes 2.500 i a Lleida la protesta ha estat anticapitalista i feminista i Tarragona ha reunit fins a 500 dones. 

La concentració feminista del Dia Internacional de la Dona a Barcelona ha començat de manera estàtica amb les manifestants aixecant pancartes i cridant proclames i ha acabat amb els participants ballant en una manifestació tant festiva com reivindicativa. Convocada pel col·lectiu Vaga Feminista, l'acció s'ha fet amb inscripció prèvia i aforament limitat a un màxim de 3.600 persones per adaptar-se a les mesures de prevenció per la Covid-19, tot i que la Guàrdia Urbana ha quantificat l'assistència en 4.500 persones.

La manifestació unitària del 8-M s'ha celebrat sota el lema “Juntes, diverses i rebels. Som imparables” i s'ha fet en vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló. Dels vuit trams que s'han habilitat per la manifestació, sis eren no mixtos i dos eren mixtos. La inscripció als diferents trams s'ha fet a través del web del col·lectiu 'Vaga feminista' i diverses hores abans de l'inici de l'acció ja s'havien esgotat totes les places i l'aforament ha quedat ple.

Cada tram ha funcionat de manera força independent, de manera que per exemple mentre un tram estava fent un minut de silenci en un altre se seguia escoltant la batucada. La situació de les manifestants en els 3.600 punts dibuixats a terra ha durat vint minuts, de seguida s'han desplaçat.

Una portaveu del col·lectiu Vaga Feminista ha reconegut, si bé han fet el possible per complir les restriccions per la Covid-19, al final havia estat “una mica caòtic”, però que estaven molt satisfetes de com s'havia desenvolupat. Durant l'hora que ha durant la concentració hi ha hagut temps per representacions teatrals, la lectura d'un manifest, crits reivindicatius, moltes 'selfies' i uns minuts amb un mar de llums liles amb el mòbil. Al final la música que s'emetia des d'una de les senzilles carrosses on hi havia una colla de persones ballant ha convertit el Passeig de Gràcia en una pista de ball improvisada durant un quart d'hora. Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums liles des dels balcons catalans a partir de les 21 h.

Girona: “La lluita continua”

A Girona, unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s'han manifestat per reivindicar el 8-M sota el lema “Ens volen confinades, ens trobaran organitzades”. La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça U d'Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern, on han llegit un manifest assegurant que “la lluita continua” i han denunciat que la pandèmia ha “accentuat encara més les desigualtats”. També han denunciat els casos d'assetjament sexual destapats a l'Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.

Quan la manifestació ha arribat a la zona de Correus ha topat amb un fort desplegament policial dels Mossos, que els ha impedit accedir fins als jutjats. La situació ha generat critiques per part de les assistents, que han criticat el cos policial per "témer" una concentració de dones. I és que durant tot el recorregut les dones han encapçalat la mobilització demanant als homes que es desplacessin de la primera línia.

Des d'aquí, s'han dirigit al carrer Santa Clara i la plaça Catalunya fins arribar a la Delegació del Govern. Aquí, la manifestació s'ha aturat per fer la lectura del manifest. “Ens veiem obligades a tornar a sortir al carrer”, han dit. I han exigit un resposta “col·lectiva” de canvis globals i han dit que no pararan fins acabar amb la divisió sexual a la feina, que les joves tinguin possibilitats de desenvolupar una feina digna, eradicar la violència contra les "identitats dissidents" o aconseguir el ple reconeixement de les treballadores de la llar i de cures, entre d'altres. Finalment, un grup de dones han interpretat diverses cançons de denúncia contra el masclisme, que han posat punt i final a l'acte.

Lleida: “El masclisme no ens atura; la Covid-19, tampoc”

Els carrers de Lleida s'han tornat a tenyir de color lila amb motiu del 8-M, tot i la Covid-19. La mobilització ciutadana ha estat inferior a la registrada anys anteriors, amb poc més d'un miler de persones i s'han tornat a organitzar dos actes per separat, un per la Coordinadora 8M i l'altre per Marea Lila. El primer ha estat el més multitudinari, amb una manifestació que ha sortit a les 18h de la plaça Víctor Siurana per reivindicar un 8-M feminista, combatiu i anticapitalista, sota el lema “El masclisme no ens atura; la Covid-19, tampoc”. La marxa ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, on s'ha llegit un manifest i s'ha fet una foguera amb caixes de cartró que s'han cremat amb el foc. També han cremat una banderola de Vox.

La manifestació ha recorregut diversos carrers de Lleida i durant el trajecte ha fet diverses parades. Al Bisbat de Lleida s'han llençat penja robes per denunciar els avortaments il·legals, davant del Departament de Salut han reclamat l'avortament lliure i gratuït amb crits i pintades a la façana i, finalment, davant la Guàrdia Urbana han cridat “La policia tortura i assassina”. Durant el recorregut també han cantat “Mort al capital, a l'església i a l'Estat” i “Els carrers seran feministes”, entre d'altres.

Per la seva banda, la Marea Lila ha organitzat una concentració a la plaça Sant Joan de Lleida a les 19h sota el lema “Juntes, diverses i rebels som imparables”. També han llegit un manifest i han penjat cartells a les escales de la plaça on es podia llegir “Els abusos sexuals no s'obliden, que algú ens expliqui perquè prescriuen”, '”Es castiga sempre la víctima, no l'agressor”, “No callarem” o “Fora abusadors de les escoles”. La manifestació ha aplegat un miler de persones segons les organitzadores i la concentració, unes 150. Tots dos actes han transcorregut sense incidents.

Tarragona: “Seguim reivindicant el que no se’ns ha donat”

Unes 500 persones s'han concentrat aquest dilluns a Tarragona en motiu del 8-M. L'acte ha estat convocat per la Plataforma 8M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. També ha servit per denunciar que la pandèmia ha empitjorat la situació laboral de les dones i que moltes de les feines feminitzades que fan són considerades essencials però no tenen el reconeixement social i salarial que correspondria. Per l'escenari que s'ha habilitat hi han passat grups de teatre i de música, així com membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que han denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals.

Marjorie Machado, membre del col·lectiu feminista Fridas de Tarragona, ha explicat que el 8-M “no és un dia de celebració, sinó de reivindicació”. “Seguim reivindicant el que no se'ns ha donat. Tenim feines feminitzades i precaritzades per la pandèmia. S'ha vist com el capitalisme no és compatible amb la vida i sortim al carrer per recordar-ho”, ha apuntat.

L'acte ha començat recordant que aquest dilluns al matí disset persones han estat identificades pels Mossos d'Esquadra, que investigaven unes pintades aparegudes a la seu de Vox. Posteriorment s'han llançat diferents proclames a favor de la lluita feminista i s'ha recordat que desenes de dones han perdut la vida en crims masclistes.

Durant la concentració el grup Tornavís Teatre ha fet una actuació en la qual denunciaven diferents formes de discriminació que pateixen les dones quotidianament, com les dificultats que tenen per trobar feina perquè han de tenir cura dels infants, la pressió que reben de la publicitat per seguir els cànons de bellesa imposats socialment o la manca de coneixement que hi ha sobre les grans figures femenines de la història. Per l'escenari també hi ha passat el grup de ball Artífex, de Bonavista.

A continuació, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals i ha reivindicat la lluita per la sanitat pública per davant de la privatització del servei. Finalment, part dels concentrats s'han dirigit cap a la plaça Corsini per acabar l'acte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article