L’Ajuntament de Mollet i Sostre Cívic convertiran l’antiga Casa dels Mestres de l’escola Longaron en habitatge social

El projecte és el primer de tipus cooperatiu que es duu a terme amb el consistori i generarà catorze pisos


L'Ajuntament de Mollet i l'entitat Sostre Cívic han arribat a un acord per rehabilitar l'antiga Casa dels Mestres i destinar-la a habitatge social. L'edifici es troba al costat de l'escola Nicolás Longaron, al barri de l'Estació de França, i antigament havia servit per acollir els professors de la localitat. Amb tres pisos d'alçada i uns baixos, l'acció generarà fins a catorze habitatges, a banda d'espais d'ús compartit i un terrat comunitari.

Es preveu que el procés per tramitar les obres de rehabilitació de l'immoble, que haurà de renovar els sistemes de gas i aigua, entre altres, s'allargarà fins a més d'un any i mig, de manera que els immobles es podrien lliurar de cara a l'any 2023.

El projecte ha de permetre generar nous habitatges de caràcter protegir però amb les particularitats que aporta el cooperativisme. El pas és possibles un cop plantejada la possibilitat al consistori i que s'hagi confirmat la seva viabilitat econòmica i jurídica, fet que donarà pas a la reconversió d'aquest antic bloc de pisos ubicat al número 18 del carrer de Francesc Macià en un nou concepte d'habitatge.

El model permetrà crear els catorze pisos en l'edifici de tres plantes i planta baixa, amb zones comuns per compartir serveis i usos, d'acord amb un concepte més eficient i amb la aplicació de criteris respectuosos amb l'entorn, amb la instal·lació, entre d'altres, de plaques fotovoltaiques o calefacció centralitzada. "Es tracta d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús, un model entre la propietat i el lloguer, amb preus més justos i assequibles", detalla la regidora d'Habitatge de Mollet del Vallès, Núria Muñoz.

La rehabilitació del bloc comportarà una reestructuració interna dels pisos, amb una renovació dels sistemes d'aigua i gas, que han quedat fora de la norma a dia d'avui, i una nova distribució. Aquest permetrà crear dos habitatges compartits per a joves, fet que suposa una de les grans apostes del projecte, a més de vuit habitatges amb dos dormitoris i dos més que estaran destinats a famílies més grans.

"El projecte ha de fomentar la mixtura social dels beneficiaris en cessió d'ús", detalla Muñoz, que assenyala que es destinaran a diferents tipus d'usuaris, com ara joves, gent gran, persones nouvingudes, divorciades o separades, entre d'altres. Tot plegat compta amb una aportació de l'Ajuntament de Mollet del Vallès que superarà els 650.000 euros, una "clara aposta" per la creació d'habitatge protegit a la ciutat, segons el seu alcalde, Josep Monràs.

"És un projecte nou, o consolidat al nostre país, però no tenim por per innovar si així facilitem l'accés a l'habitatge públic de les famílies", apunta Monràs. En aquest sentit, destaca que el preu del lloguer serà inferior als que s'ofereixen actualment, amb imports que s'ajustaran a cada cas, a la tipologia de pis i a l'usuari en qüestió, aspectes que quedaran plasmats properament.

"La propietat es col·lectiva, quan s'acaba el projecte no es fa una divisió horitzontal, la cooperativa fa un contracte de cessió d'ús als socis que aniran a viure en un habitatge en particular", detalla el coordinador de projectes de Sostre Cívic, Àngel Estévez.

Objectiu: 2023

Si tot va com s'ha previst, al maig se signarà el document que dona dret de superfície i es concertarà el projecte arquitectònic. A partir de la creació d'un grup impulsor, es definirà el projecte en sí per a poder començar les obres a principis del 2022. L'objectiu és que els primers veïns puguin entrar a viure-hi al llarg del 2023.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article