El moviment per l’habitatge repta el PSOE a “triar entre bancs i ‘lobbies’” o la ciutadania en la futura llei

Uns pocs milers de persones han marxat aquest dissabte des de la Delegació del Govern fins a la plaça de Sant Jaume


Uns pocs milers de manifestants han protestat aquest dissabte a Barcelona per exigir al govern espanyol que la futura Llei de l'Habitatge espanyola incorpori la regulació de lloguers, aturar tots els desnonaments i obligui els grans tenidors a fer lloguers socials. La mobilització -d'àmbit estatal- s'ha convocat en ple debat intern a l'executiu de Pedro Sánchez sobre la conveniència que la llei entri a regular els lloguers.

Pel Sindicat de Llogateres, no fer-ho seria un "frau democràtic" contra l'esperit de l'acord de govern PSOE-Podemos, així com de la Iniciativa per una llei que garanteixi el dret a l’habitatge sotasignada fa pocs mesos al Congrés pels partits que van donar suport a la investidura de Sánchez.

La manifestació del moviment per l'habitatge a Barcelona ha sortit de la Delegació del govern espanyol i ha marxat pel carrer de Pau Claris fins a la Via Laietana per acabar a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit un manifest. Al seu pas per la seu del BBVA a l'alçada de la plaça de la Catedral, una vintena de manifestants han encès pots de fum de colors i enganxat cartells a la façana de l'edifici.

El Sindicat de Llogateres, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i la campanya Guerra a Cerberus, entre altres col·lectius, han convocat a Barcelona una mobilització d'abast estatal per pressionar el govern espanyol sobre el projecte de Llei d'Habitatge, la primera que podria aprovar-se a Espanya.

En concret, els manifestants exigeixen que la llei "garanteixi" el dret a l'habitatge incorporant la regulació de lloguers, l'aturada de tots els desnonaments i que obligui a grans tenidors a fer lloguers socials. La principal preocupació d'aquests col·lectius és ara mateix "l'amenaça" que en el procés de debat al sí del govern espanyol, caigui del projecte de llei la regulació de lloguers, un punt que consideren innegociable i que forma part del pacte de govern entre PSOE i Podemos.

De fet, aquesta darrera setmana la regulació dels lloguers ha estat objecte de controvèrsia entre els dos socis de l'executiu. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va negar que la proposta de Llei feta pública pel Ministeri de Transports suposés cap incompliment de l'acord de legislatura (que establia que es limitarien els preus del lloguer a les zones "tensades"). No obstant això, a l''esborrany de la Llei el ministeri de José Luís Ábalos evita la regulació dels preus i estableix un sistema de bonificacions fiscals per als propietaris que rebaixin el preu del lloguer.

Podem ho ha considerat "un incompliment flagrant de l'acord", i fins i tot l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va adreçar per carta al ministre per recordar-li que "evidentment" la futura llei d'habitatge ha d'incloure la regulació dels lloguers.

En aquest context, des de la PAH s'han queixat aquest dissabte que la llei que es prepara "ha de ser més ambiciosa i concreta". Des de la manifestació, Juanjo Ramon ha insistit que al marge dels lloguers, el text també "ha d'aturar els desnonaments, oferir lloguers socials i segones oportunitats a les famílies vulnerables". Per aquest portaveu de la PAH, la negociació s'està fent "amb opacitat", i centrant el discurs en les discrepàncies entre les dues faccions del govern, "utilitzant l'habitatge per fer política enlloc de fer polítiques d'habitatge".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article