Fruita amb Justícia Social demana més inspeccions i fiscalitzar les ajudes del Govern per a la contractació de temporers

Consideren que les ajudes anunciades per la Generalitat “no beneficien ni als petits pagesos ni als treballadors”



La Plataforma Fruita amb Justícia Social demana al Departament de Treball més inspeccions a les empreses durant la campanya de la Fruita i fiscalitzar les ajudes de la Generalitat per a la contractació de temporers. “No entenem que es regali un milió d'euros a la patronal perquè faci el que ha de fer, que és fer contractes i oferir allotjament digne”, critica una de les portaveus de la Plataforma, Gemma Casal.

Des de la Plataforma consideren que les ajudes anunciades per la Generalitat “no beneficien ni als petits pagesos ni als temporers” i aposten per crear allotjaments i albergs al Baix Segre per acollir de manera digna treballadors de la fruita i persones que busquen feina.

En aquest sentit, reclamen no només espais per acollir temporers quan ja han donat positiu o han de fer aïllament, sinó també allotjaments preventius per evitar que les persones que venen a treballar a la campanya de la fruita no dormin al carrer i no corrin el risc de contagiar-se de la Covid-19.

D’altra banda, un altre dels portaveus de la Plataforma, Llibert Rexach, critica que la Paeria hagi decidit des d'un despatx que la campanya de la fruita comença l'1 de juny. “Van tard”, lamenta, i a més, enguany, “malament”, tot denunciant la privatització de la gestió dels pavellons de Fira de Lleida. Fins l'any passat els allotjaments i l'acollida de temporers als pavellons de Fira de Lleida els gestionava la Paeria amb l'ajuda d'entitats del tercer sector. Enguany ho gestionarà una empresa de Sevilla que és l'única que es va presentar al concurs i el va guanyar. Des de la Plataforma critiquen que es “desmantelli la xarxa de suport que existia i que es passi la gestió a una empresa privada sense experiència en l'àmbit social i de fora de Lleida que desconeix la realitat del territori i del sector agrari”.

Des de la Plataforma aposten per crear allotjaments i albergs al Baix Segre per acollir de manera digna treballadors de la fruita i persones que busquen feina. En aquest sentit, reclamen no només espais per acollir temporers quan ja han donat positiu o han de fer aïllament, sinó també allotjaments preventius per evitar que les persones que venen a treballar a la campanya de la fruita no dormin al carrer i no corrin el risc de contagiar-se de Covid-19.

En aquest sentit critiquen que des de la campanya passada no s'ha creat cap llit nou al Segrià per a les persones temporeres i per tant entenen que les ajudes anunciades es tracten només “d'una neteja d'imatge de la Generalitat i de la patronal, davant la vulneració de drets i de la salut de l'any passat”. “Creiem que s'estan malbaratant recursos públics que no solucionaran el problema real que és la manca de control sobre les empreses que vulneren els drets laborals i els drets humans”, asseguren, i és per això que exigeixen “transparència i la fiscalització d'aquest milió d'euros per saber on va a parar”.

A més, reclamen a Treball que augmenti efectius per acompanyar tècnics d'inspecció de treball i comprovar que els allotjaments dels temporers siguin dignes. L'objectiu és evitar que les persones que venen a treballar a la fruita “estiguin dormint en garatges o en espais que són infrahabitatges, com ha passat altres anys”, denuncien.

Finalment, temen que es puguin tornar a viure situacions similars a l'any passat amb desenes de persones dormint al carrer, sense mesures sanitàries perquè l'Ajuntament de Lleida, malgrat les reivindicacions de la Plataforma, destaquen, “ha tornat a imposar que la campanya començarà l'1 de juny”. “No té sentit que des d'un despatx polític es decideixi quan comença la campanya sense tenir en compte la climatologia o altres factors que poden fer que la campanya comenci abans”, lamenten.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article