ACRA sosté que les residències i els centres per a gent gran podrien cobrir el 85% de les places en llista d’espera

L’entitat demana “agilitat” per impulsar un sector amb un 20% de desocupació, i sis de cada deu equipaments diürns tancats

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha defensat aquest dijous que les residències i els centres de dia per a gent gran podrien cobrir el 85% de les places en llista d'espera que hi ha a Catalunya. 

Així, recorda que unes 17.500 persones grans o amb dependència que es troben en llista d’espera per obtenir una plaça en una residència pública, unes dades que contrasten amb la disponibilitat que pot oferir el sector, 15.200 places que podrien capgirar una situació “injusta” que afecta milers de persones i les seves famílies.

Segons ACRA, en aquests moments, el temps de mitjana d'espera per accedir a una plaça d’una residència és de 436 dies, la més alta de tot l'estat espanyol. “Cal més agilitat i ser més flexibles”, ha explicat la Presidenta d'ACRA, Cinta Pascual.

Aquesta situació també és especialment greu als centres de dia, on sis de cada deu equipaments estan tancats. “Hi ha moltes famílies que fa mesos que s'esperen i que necessiten portar els seus familiars a algun centre on se'ls pugui atendre correctament”, afegeix Pascual. Segons dades del darrer baròmetre realitzat per la mateixa entitat, la desocupació a les residències és del 20%, una situació que “dificulta la sostenibilitat” d'unes empreses i entitats considerades “essencials”.

Des d'ACRA tenen clar que “no hi ha lloc més segur que les residències de gent gran”, una percepció que les dades oficials poden confirmar, ja que a dia d'avui el 98% dels centres no tenen Covid-19 i el percentatge de contagis no supera el 0,2% del total.

Així, Pascual ha instat al Departament de Salut i al Departament d'Afers Socials i Famílies a “garantir la viabilitat” de les residències i els centres de dia, cobrint les places lliures amb persones usuàries de les llistes d'espera. D'aquesta manera, el Govern donaria resposta a les necessitats de les persones grans amb dependència i contribuiria a "millorar la situació" de molts equipaments perjudicats per la pandèmia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article