Es reprèn l’ampliació de l’Hospital del Mar amb la construcció d’un nou edifici que es posarà en marxa el 2024

El projecte incorpora les necessitats detectades en la pandèmia i apuntala la transformació digital del centre


L'Hospital del Mar comença la segona fase d'ampliació, amb la construcció d'un nou edifici que tindrà una superfície de 22.500 metres quadrats. L'edifici, que es construirà sobre part de l'actual solar i implicarà l'enderroc dels pavellons construïts entre 1914 i 1929, té un pressupost de 147 milions d'euros i es preveu que entri en funcionament a mitjan 2024.

El projecte s'ha presentat a les ajudes del fons Next Generation i, en espera de la resolució, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona n'anticipen part del finançament. Juntament amb l'ampliació, el centre posa en marxa una transformació digital per incorporar tecnologia 5G i quiròfans híbrids, entre altres.

La primera fase d'ampliació de l'Hospital del Mar va acabar el maig del 2017 i fins ara no ha pogut començar la segona per manca de pressupost. De fet, la primera fase, que havia començat el 2006, ja es va demorar, quan es va aturar el 2009, a l'inici de la crisi econòmica. L'ampliació s'emmarca en un projecte integral per rellançar l'hospital amb l'horitzó del 2030, amb un procés de transformació digital i la seva aplicació a l'entorn hospitalari.

La represa de les obres s'ha presentat aquest dilluns amb una visita del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que han aprofitat per reunir-se amb responsables del servei de l'hospital per agrair-los la dedicació en la pandèmia de la Covid-19.

La gerent del Parc Salut Mar, Olga Pané, ha explicat que han sabut trobar “oportunitats” a la paralització de l'obra d'ampliació, aturada des del 2017. L'hospital, ha recordat, té molta experiència de convertir catàstrofes en oportunitats i ha citat com a exemple que el centre va néixer amb l'epidèmia del tifus de 1914. “Ara, l'epidèmia de la Covid-19 ens ajuda a impulsar el nostre projecte i millorar-lo”, ha afirmat.

Pané també ha destacat en positiu que tant l'Ajuntament de Barcelona com el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Sanitat coincideixen que l'ampliació és “un bon candidat” a ser finançat amb fons europeus Next Generation, ja que el projecte reuneix tres dels grans objectius de la convocatòria: la digitalització, la millora en la sostenibilitat energètica i la millora en la resiliència dels dispositius sanitaris.

“No és només un projecte on posem llits, metres construïts i quiròfans: també s'acompanya d'elements de sostenibilitat, de proporcionar salut més enllà dels serveis sanitaris i adaptats a les noves necessitats”, ha recalcat Argimon. El conseller ha assenyalat que la pandèmia ha deixat lliçons que s'han d'incorporar, com l'atenció comunitària, la integració dels hospitals amb l'atenció primària, la transformació digital i l'ús de dades per atendre de forma més personalitzada.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha coincidit a destacar que l'ampliació no és només “de metres quadrats” ja que es tracta de tot un projecte “modern” que inclou “la humanització de l'espai hospitalari”. En aquest sentit, ha felicitat els dissenyadors i els arquitectes, ja que és una cosa que demanen molt els usuaris, una sanitat més propera i més “domèstica”. Colau també ha expressat tot el compromís de l'Ajuntament de Barcelona perquè el projecte tiri endavant.

Més UCI, quiròfans altament equipats i una àrea maternoinfantil amb intimitat

El nou edifici permetrà que l'Hospital del Mar arribi als 83.500 metres quadrats -ara n'ocupa 61.000- i resoldrà alguns dels problemes d'espai actuals. Es podran unificar les urgències del centre a la mateixa ubicació i es construiran sis noves plantes d'hospitalització, amb 75 llits.

A l'espera de la resolució dels fons Next Generation i per poder començar les obres, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han anticipat el finançament necessari pel projecte executiu, que ha costat 2,5 milions d'euros, i per la primera part d'aquesta nova fase de transformació, amb un cost d'11,4 milions d’euros.

L'hospital disposarà de 18 llits a una nova Unitat de Cures Intensives (UCI), de manera que s'ampliarà fins a 36 llits estructurals per a crítics. L'UCI, connectada de forma directa amb el nou bloc quirúrgic i la unitat de reanimació, facilitarà el seguiment i el trasllat dels malalts. El nou edifici disposarà d'un heliport, que permetrà atendre pacients greus susceptibles d'atenció altament especialitzada. El projecte incorpora, a més, que determinades àrees es puguin convertir amb facilitat en UCI, necessitat extreta de la pandèmia del coronavirus.

Tanmateix, s'incrementarà el nombre de quiròfans, amb quatre de nous, preparats per atendre intervencions de gran complexitat i un d'ells equipat amb equips de TC (Tomografia Computada) i ressonància magnètica, amb instal·lacions preparades per a les necessitats de la cirurgia robòtica, amb eines de realitat virtual i realitat augmentada per ajudar a la preparació de les intervencions i per guiar els cirurgians. També es crearà una àrea de preingrés que estarà directament al bloc quirúrgic per permetre l'arribada i l'acompanyament dels pacients per part de la família.

El projecte ha comptat amb un procés de cocreació posat en marxa pel Servei d'Atenció al Ciutadà per definir amb pacients, familiars i professionals com ha de ser el futur hospital, del qual van sorgir més de 300 propostes. Així a la nova àrea maternoinfantil hi haurà habitacions individuals per preservar la intimitat de les famílies i dels nadons. A més a més, s'incorporaran banys a les plantes d'hospitalització per als familiars, així com espais de trobada i reunió, amb més intimitat, la substitució de les televisions de les habitacions per tauletes mòbils i canvis al mobiliari per acostar els armariets amb les possessions dels pacients al llit.

D’altra banda, el Servei d'Oftalmologia, situat ara a l'Hospital de l’Esperança, crearà un institut oftalmològic de 1.000 metres quadrats i acostarà la cartera de serveis al territori de referència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article