Argimon s’oposa a un nou toc de queda: “Tindria un impacte emocional per a tothom”

Salut posa en marxa cinc camions que permeten vacunar entre 1.000 i 1.400 persones al dia majoritàriament amb Janssen


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que no és partidari que el Govern demani un nou toc de queda per fer front a la situació sanitària derivada de l'increment de contagis per la Covid-19. “No crec que hi hàgim d'arribar, tindria un impacte emocional per tothom”, ha manifestat.

Així, Argimon ha afegit que el Govern no té competències per fer-ho, i que tampoc en té en relació amb les mascaretes, que ha dit que “majoritàriament” s'han de seguir portant i fer-ho també “com una senyal que encara estem en pandèmia”. Ho ha explicat en l'acte de presentació dels cinc o sis camions que permetran vacunar entre 1.000 i 1.400 persones al dia majoritàriament amb una dosi de la vacuna de Janssen.

La vacunació amb camions s'iniciarà aquest dimecres a Barcelona ciutat, la regió metropolitana nord i les Terres de l'Ebre gràcies a autobusos del Banc de Sang i Teixits (BST) i a camions de la companyia automobilística Seat. Argimon ha explicat que l'objectiu és accelerar la vacunació dels barris on s'instal·lin els camions.

La vacunació des d'aquests vehicles estarà oberta a persones majors de 40 anys i, especialment, a persones en situació de vulnerabilitat que tinguin dificultats idiomàtiques o de bretxa digital, per exemple, per accedir als punts existents habituals. També servirà per incentivar i facilitar la vacunació a punts amb poca cobertura.

Actualment, el 40% de la població vacunable a Catalunya té la pauta completa; les persones que estan ingressant a les UCI tenen entre 40 i 69 anys i, o bé no estan vacunades o només tenen una dosi. De fet, segons el conseller, hi ha dues franges encara vulnerables, la de 60 a 69 anys que no tenen segona dosi i la de 40 a 49 anys, que tenen una taxa de cobertura menor que altres grups.

Cada bus comptarà amb un equip de dues infermeres, un tècnic i dos administratius i tindrà una capacitat d’administrar vacunes a 600 persones de 9 hores del matí a 20 hores del vespre. Els camions de Seat s’utilitzen en les competicions i s’han adaptat per a ús sanitari. S’hi administraran dosis sense cita prèvia, de matí i tarda, els set dies a la setmana.

El director general del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, Simó Schwartz, ha destacat que “es pot donar sang estant vacunat i que la donació és imprescindible cada dia per garantir també l’atenció a malalts de covid als hospitals”.

“El gran peril”

El conseller ha alertat del “gran perill” que arribin noves variants de la Covid-19 que no es puguin combatre amb les vacunes actuals. Per això ha demanat a la ciutadania que es vacuni per evitar la propagació de la malaltia.

“Cada variant que va entrant té més avantatges competitives, són més transmissibles i poden causar més virulència”, ha argumentat. També ha lamentat que mentre a Catalunya la vacunació està al voltant del 40%, a alguns països de l'Àfrica no s'arriba “ni a un 1% de vacunació”.

D’altra banda, el Departament de Salut ha detectat fins a 25 brots de Covid-19 en discoteques. Argimon ha dit que la disseminació del virus s'ha donat per l'oci, no només el nocturn, però ha afegit que també és cert que s'han produït aquests brots en discoteques o locals nocturns.

Per tal de contenir el virus, el conseller ha avançat que s'habilitaran hospitals perquè pugin fer proves de detecció, davant l'allau de feina a l'atenció primària. El conseller ha alertat que amb el 70% de la població vacunada es farà “curt”perquè arribaran noves variants i, per tant, caldrà una vacunació “global”. Sobre l'ús de la mascareta, ha dit que es plantegen recuperar-la a l'exterior perquè és “senyal” que la pandèmia no ha acabat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article