El Síndic de Greuges demana que Barcelona resolgui definitivament la presència d’infants en desenes d’assentaments

Els campaments de barraques han passat de 62 a 81 des del 2017, però els menors d’edat s’han reduït de 72 a 59


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest divendres a l’Ajuntament de Barcelona que resolgui “de manera definitiva” el tancament d’assentaments a la ciutat amb infants residents. Segons les darreres dades municipals, encara hi ha 81 assentaments, on viuen 409 persones, 59 de les quals són menors d’edat.

L’any 2017, el Síndic va obrir una actuació d’ofici després que els mitjans de comunicació denunciessin que suposadament hi havia 62 assentaments a la ciutat de Barcelona, amb 419 persones residents, 72 de les quals infants. En la resolució, el Síndic va demanar a l’Ajuntament de Barcelona persistir en les seves actuacions per garantir el dret a un habitatge digne de les famílies residents als diferents assentaments de la ciutat, i també els drets bàsics als infants que també hi viuen (educació, salut, habitatge).

A partir d’aleshores el Síndic va iniciar el seguiment del cas i un cop l’any s’ha adreçat a l’Ajuntament per actualitzar la informació sobre quins assentaments es mantenen i quants infants hi resideixen, i fer així el control i la supervisió dels treballs de millora de les condicions materials de vida d’aquests infants i les seves famílies.

Les dades obtingudes mostren que, si bé és cert que el darrer any s’ha reduït lleugerament el nombre de persones que malviuen en assentaments, el 2021 continuen havent-hi a Barcelona 81 assentaments, on viuen 409 persones, entre les quals s’han detectat 59 infants. El 2017 hi havia 62 assentaments, que van passar a 89 el 2018 i a 78 el 2019. Els residents han passat de 419 a 524 i 416, respectivament, dels quals 72,94 i 63 eren infants. Del 2020 no hi ha dades a causa de la pandèmia.

En resposta a les peticions d’informació del Síndic, l’Ajuntament ha manifestat que tots els infants estan escolaritzats i tenen el seguiment mèdic pediàtric al dia i que hi ha serveis que treballen per aconseguir la vinculació al territori, el correcte seguiment mèdic i la tramitació de les ajudes socials necessàries en cada cas.

Tot i l’anterior, el Síndic demana a l’Ajuntament de Barcelona que desenvolupi les actuacions necessàries per resoldre la situació d’exclusió residencial dels assentaments amb presència d’infants i que, mentre això no sigui possible, faci un seguiment exhaustiu dels infants que hi resideixen, amb la implicació dels serveis socials, els centres escolars i altres serveis, per garantir que les seves necessitats bàsiques estan cobertes, i que promogui la creació d’estructures estables de coordinació entre els diferents serveis educatius i socials que hi intervenen, per garantir l’atenció integral dels infants, també durant el període d’estiu.

En l’àmbit educatiu, el Síndic demana que es desenvolupi la vigilància del compliment de l'escolarització obligatòria i que es fomenti la participació dels infants a ofertes de caràcter no obligatori, si convé amb ajuts econòmics que garanteixin la gratuïtat, com ara l’accés a les escoles bressol o, en el cas dels adolescents que hagin abandonat prematurament el sistema educatiu sense graduar en ESO, als programes de segones oportunitats, i també a l’oferta de lleure educatiu, tant durant el curs escolar com també durant les vacances d’estiu.

En l’àmbit de la suficiència econòmica, el Síndic demana que s’adoptin les polítiques i mesures concretes per compensar les situacions de pobresa infantil i per tramitar, si escau, la renda garantida de ciutadania. També suggereix que es desenvolupin les polítiques actives d’ocupació necessàries per acompanyar processos d’inserció laboral dels joves residents en aquests assentaments. Igualment, sol·licita que es garanteixi la cobertura de la distribució solidària d’aliments i que es proporcioni suport econòmic a les famílies, especialment durant el període d’estiu, per garantir l’alimentació adequada dels seus fills.

I, en darrer lloc, en l’àmbit de l’habitatge, el Síndic demana que cal garantir que tots els assentaments existents presentin condicions de salubritat i higièniques adequades. També sol·licita l’accés prioritàriament de les famílies amb infants a habitatges amb lloguer social i que es gestioni de manera coordinada.

Els altres assentaments, extingits

Durant l’any 2013, el Síndic va tenir constància de l’existència de campaments de famílies amb infants en quatre municipis: Lleida, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Abrera, i durant l’any 2014 va ser coneixedor de l’existència d’una sèrie de famílies amb infants que vivien en una situació de barraquisme al municipi de Montcada i Reixac.

En el marc de les actuacions, el Síndic ha constatat que bona part d’aquests assentaments van ser extingits arran de les actuacions dutes a terme en els darrers anys per les administracions locals i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, entre d’altres, tot i que encara hi ha assentaments actius amb infants. El Síndic demana que aquestes actuacions de reallotjament es desenvolupin també en el cas dels assentaments existents a la ciutat de Barcelona.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article