Indignació a l’Alt Berguedà perquè tots els dispensaris es queden sense metge fins a finals de setembre

L’atenció se centralitza al CAP de Guardiola i Salut recorda que els professionals han de fer vacances


Tots els dispensaris de l'Alt Berguedà s'han quedat sense metge, almenys, fins el 22 de setembre, i tota l'atenció se centralitzarà al CAP de Guardiola de Berguedà. La mesura afecta els 5.000 habitants empadronats als municipis de la zona. A l'estiu, però, la població supera les 15.000 persones per les segones residències, hotels i colònies.

Els alcaldes es mostren indignats i recorden que tenen una població envellida i que les distàncies entre municipis són molt grans. Per la seva part, la gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater, argumenta que els professionals han de fer vacances i, a més, “acumulen una tensió important” per la pandèmia. Salut garanteix que els dispensaris seguiran oberts amb el servei d'infermeria.

Des del 18 de juliol els municipis de l'Alt Berguedà han passat de tenir 4,5 metges a tenir-ne només 1,5. A més, aquesta dotació es quedarà fixa al CAP de Guardiola de Berguedà i els metges no es desplaçaran fins als pobles. Està previst que aquesta mesura s'allargui fins el 22 de setembre, però els alcaldes temen que sigui per més temps. El regidor de Sanitat de la Pobla de Lillet, Xavier Serra, denuncia una “falta de facultatius” a l'Alt Berguedà, sobretot durant els mesos d'estiu “quan la població es multiplica per tres o per quatre”.

De la seva banda, l'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà, lamenta que al poble un 60% dels veïns són gent gran i tenen més de 20 quilòmetres de distància fins al CAP de Guardiola de Berguedà. “La gent està molt enfadada i ha perdut la confiança en la sanitat”, relata. “Darrerament hem recuperat tres o quatre famílies que han vingut a viure aquí amb el teletreball, però si ara els hi treuen el metge i van traient serveis, al final ens quedarem sols”, lamenta el batlle.

De fet, els alcaldes denuncien que des del 2015 estan patint una pèrdua progressiva de serveis en matèria sanitària, que es va agreujar especialment amb la pandèmia. “Veiem que cada cop s'estan portant els serveis cap a les capitals o ciutats grans i creiem que els pobles petits tenim el mateix dret a tenir una sanitat pública de qualitat”, reclama Serra. A més, exposen que l'Alt Berguedà és una zona amb una població molt envellida, de manera que és una dificultat afegida pels veïns el fet d'haver-se de desplaçar per visitar-se amb un metge.

Des de Salut, Teresa Sabater, explica que els professionals han de fer vacances: “Porten molt temps treballant i, a més, tenen una tensió important”. Sabater recorda que algun any han hagut de tancar algun consultori mèdic perquè “és molt difícil suplir les vacances”, però deixa clar que enguany es mantindran tots oberts amb el servei d'infermeria. En aquest sentit, explica que s'ha fet un “sobreesforç” per mantenir aquest servir.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article