L’Observatori Contra l’Homofòbia reporta 136 incidències des de principis d’any

Només a Barcelona hi ha hagut 55 incidències homofòbiques durant el 2021, l’última d’elles ha sigut una agressió verbal dimecres passat a Sants

L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha constatat 136 incidències homofòbiques des de principis del 2021 a Catalunya, 55 de les quals han tingut lloc a Barcelona. La xifra es fa pública la vigília de la manifestació convocada per la Plataforma LGTBIcat i per Pride Barcelona per denunciar els últims atacs LGTBIfòbics.

La darrera agressió LGTBIfòbica recollida per l'OCH ha sigut aquest dimecres. S'ha tractat d'una agressió verbal al migdia a l'estació de Sants. Segons han denunciat fonts properes a la víctima i ha constatat l'entitat, dos joves han insultat i amenaçat de mort una persona trans.

L'OCH ha recordat en un comunicat que el 2014 Catalunya va aprovar la llei per garantir els drets de les persones LGTBI i erradicar l'LGTBIfòbia “fruit de l'activisme polític del teixit associatiu LGTBI”. Però subratlla que, un cop “blindats per llei els drets”, calen “polítiques públiques efectives” per garantir-los de manera pràctica.

L'observatori indica que darrere de les dades de situacions LGTBIfòbiques a Catalunya hi ha “situacions que s'han de gestionar, acompanyar”, a través de serveis d'assessorament jurídic i acompanyament psicosocial com els que ofereix la mateixa entitat.

Les “víctimes han de ser les protagonistes del procés”, ha indicat Eugeni Rodríguez, portaveu de l'OCH, que ha subratllat també que les discriminacions al col·lectiu queden paleses en les agressions físiques però també en tractes “inadequats”, assetjaments escolars i laborals, victimitzacions secundàries o discursos d'odi, entre d'altres.

L'entitat també denuncia que aquests casos es veuen com a “aïllats”, i no es posa el focus en una “problemàtica social” com l'LGTBIfòbia que “legitima les pràctiques discriminatòries”. Per això reclama “polítiques públiques LGTBI que vagin a l'arrel de desconstruir aquest sistema social” que “ofega” el col·lectiu.

Per exemple, exigeix estratègies a curt termini per atendre “de manera efectiva” a les víctimes i, a mitjà i llarg termini, polítiques en els diferents sectors d'intervenció que recullen les normatives aconseguides.

També reclama aturar la “sensació d'impunitat que sobrevola la societat”, que a parer de l'entitat ha quedat palesa novament en les darreres agressions i discriminacions. Per això reclama que les denúncies puguin prosperar “sense barreres”.

Manifestació unitària contra l'LGTBIfòbia

La plataforma LGTBIcat i Pride Barcelona han convocat aquest dijous una manifestació a Passeig de Gràcia a les 19.00 hores, amb l'objectiu de donar una resposta clara i contundent a l'augment del discurs d'odi i l'LGTBIfòbia.

“No podem mantenir-nos passius davant dels discursos d'odi. Hem d'actuar: a Catalunya no hi tenen cabuda aquests discursos”, ha assenyalat Katy Pallàs, presidenta de la plataforma LGTBIcat.

La Taula del Tercer Sector també ha informat que participarà en la manifestació unitària contra l'LGTBIfòbia, ja que consideren que els últims episodis d'agressions són “intolerables i d'extrema gravetat i no tenen cabuda a la nostra societat, que compta amb un model de convivència basat en el respecte, la diversitat i la tolerància”.

L'OCH, que participarà en aquest acte unitari, ha informat que durant la manifestació d'aquest dijous habilitarà el telèfon 699 901 651 per contactar amb l'equip d'atenció a la víctima de l'entitat en cas d'agressió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article