Dones supervivents de tràfic d’éssers humans expliquen la seva història a través de l’artteràpia

Fundació Surt, en el marc del projecte europeu HEAL, ha dut a terme un taller amb supervivents de tràfic per explotació sexual que ha resultat en 11 fanzins


El tràfic d'éssers humans (TEH) és una greu vulneració dels drets humans que afecta milions de persones al món, la majoria d'elles dones. El 2019, a l'Estat espanyol s'hi van detectar 542 víctimes de tràfic. El 71% de les persones identificades van ser dones, i el 96% van ser traficades amb finalitat d'explotació sexual.

El projecte HEAL té per objectiu fomentar la recuperació i integració de dones víctimes de tràfic a través de la millora del treball en xarxa, la formació per a trobar feina, i l'acompanyament psicològic de les víctimes. És en el marc d'aquesta iniciativa que Fundació Surt ha dut a terme un taller d'artteràpia amb supervivents de tràfic per l'explotació sexual, que ha donat com a resultat 11 fanzins que s'exposen durant el mes de juliol a la sala el-Atelier de Barcelona.

En els tallers s'hi ha treballat el fanzín com a forma de relat de la pròpia experiència, i la creació de les obres ha estat dirigida específicament a la seva posterior exposició pública. A banda de l'experiència del taller, el projecte ha tingut com a objectius el desenvolupament de competències vinculades al mercat laboral, el suport psicològic i el treball en xarxa d'actors clau, com les empreses i els serveis especialitzats en l'acompanyament a supervivents de tràfic per a l'explotació sexual.

Segons destaca l'artterapeuta i experta en trauma Ángela Galán, l'artteràpia és una forma d'acompanyament a les dones que “treballa amb dos eixos: els materials artístics i el vincle entre la terapeuta i la persona acompanyada. En el cas del taller de fanzins com a proposta grupal, el treball realitzat també s'ha centrat en la vinculació que es genera entre les dones”.

Per a moltes dones, parlar d'un fet traumàtic pot resultar amenaçador. En aquest sentit, l'artteràpia ofereix un acompanyament psicoterapèutic que voreja el fet traumàtic a través de la producció: “Ja no hi ha un tu a tu amb la terapeuta, sinó que tot passa a través dels materials”, explica Galán.

El taller ha permès a les dones expressar d'una nova manera tant els sentiments negatius com els positius. Així ho expressava una participant del taller: “A vegades portes una motxilla tan gran que no saps ni per on començar. I les imatges et van com parlant, vas traient, iniciant una conversa”. Nadia Alcántara, coordinadora de projectes d'atenció directa de la fundació, assegura que les dones han pogut “expressar tot allò que elles volien”. “El fet de tenir un espai on exposar i llegir aquests relats ha estat molt empoderador per a elles”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article