El menú intercultural que fomenta la inclusió social i laboral de dones migrades

El projecte de cuina comunitària Food Relations, impulsat per ABD, afavoreix també la sostenibilitat i el reaprofitament alimentari


Una taula plena d’aliments, fogons, dones de totes les parts del món i moltes ganes de compartir. Aquests són els ingredients principals de Food Relations, un projecte que uneix al voltant dels fogons el menjar, la sostenibilitat i el reaprofitament alimentari amb la cohesió i la inclusió de dones migrades. L’objectiu: teixir vincles, fomentar la interculturalitat i aconseguir noves oportunitats laborals per aquestes dones.

La iniciativa, impulsada per l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD i que ha arribat enguany a la seva tercera edició, té un enfocament feminista, i està orientada a la inserció social i laboral de les dones migrants i refugiades. Aquesta setmana, les 14 dones que han participat en el projecte han presentat els resultats de tres mesos de treball: el Menú Fusió 2021, una proposta dissenyada i preparada durant els tallers de cuina intercultural comunitària d’aprofitament —realitzats a càrrec de l’associació Espigoladors a l’espai comunitari Can Batlló, al barri barceloní de Sants— i que ens apropa plats exquisits com l’akara del Senegal, la pastela del Marroc, el jollof rice de Nigèria, les pupusas hondurenyes, o les coixinha de frango del Brasil. 

Ara, passat l’estiu, tindran lloc les sessions grupals i individuals d’orientació i formacions competencials enfocades a reforçar els seus objectius laborals, així com activitats comunitàries on poder presentar i comercialitzar el Menú Fusió. Així, s’intentarà vendre’l en fires o en àpats comunitaris, amb la intenció que des del projecte pugui sorgir una oportunitat de treball remunerat per a les dones. “Es tracta de fer un acompanyament per fomentar l’emprenedoria col·lectiva per intentar exportar el projecte com a cooperativa o des de l’economia solidària. És una porta que sempre està oberta”, explica Cristina Moreno, orientadora i dinamitzadora del projecte.

En aquest sentit, les dones rebran també un acompanyament prelaboral —moltes no tenen la seva situació administrativa regulada i no es pot fer inserció laboral com a tal, apunten des de l’entitat—, però sí que es facilita un treball amb sessions grupals per agafar competències digitals, o experiència per fer currículums o anar a fer entrevistes i també se les apropa a l’economia solidària amb perspectiva feminista.

Teixir vincles i fomentar la participació social

A banda de fomentar oportunitats laborals, Food Relations busca crear espais de participació social i intercultural, compartint espais i vivències amb companyes d’altres orígens culturals, millorant la seguretat personal, l’expressió oral, etc. Mariel Alvarado, d’Hondures, explica que el projecte li ha aportat molta seguretat emocional, però també apunta que els tallers l’han donat molta més creativitat a l’hora de cuinar així com capacitat d’improvisació per realitzar diferents plats. “El més important és que he pogut conèixer de manera molt divertida i dinàmica el patrimoni gastronòmic de cadascun dels països als quals pertanyen les companyes”, assegura Alvarado.

La Ibitissam El Bagri, del Marroc, agrega que gràcies al taller ha après molt i que li ha fet veure que es vol dedicar a la cuina de forma professional, així que ara té més clar a que es vol dedicar en un futur. “Estem unint llaços, coneixements i amistats”, afegeix la peruana Meliza Sánchez. 

“Un dels valors del projecte és la cohesió i la xarxa que generen, tant amb el barri com entre elles. Moltes estaven bastant aïllades, no sortien gaire de casa ni tenien gaires relacions. Fan amistat, fan xarxa”, recalca Cristina Moreno, encarregada d’acompanyar a les dones durant tot el procés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article