SATSE Catalunya denuncia la manca de suport a les infermeres i fisioterapeutes que pateixen Covid-19 persistent

El sindicat reclama al Govern que les baixes laborals per coronavirus es considerin de manera directa una malaltia professional


El Sindicat d'Infermeria SATSE de Catalunya ha denunciat la falta de suport de les administracions públiques a les infermeres, infermers i fisioterapeutes que sofreixen Covid-19 persistent, ja que, igual que la resta dels seus companys i companyes contagiats, no se'ls reconeix que pateixen una malaltia professional.

Des del sindicat asseguren que fa més d'un any que reclamen al Govern que les baixes laborals per coronavirus es considerin de manera directa malaltia professional, tal com va recomanar la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS). “D'aquesta manera es garanteix una major protecció i seguretat dels professionals sanitaris, sobretot en el cas que hi hagi seqüeles futures”, assenyalen.

L'organització sindical apunta que és especialment preocupant el cas dels professionals que pateixen Covid-19 persistent, ja que mantenen un ampli conjunt de símptomes i seqüeles molt de temps després d'haver-se contagiat, com per exemple el cansament extrem i continuat, maldecaps permanents, crisis epilèptiques o problemes de caràcter respiratori, entre altres.

Des de SATSE recorden que, en aquests moments, “es requereix encara que els serveis de riscos laborals corresponents dictaminin en cada cas si el contagi d'un sanitari de la Covid-19 ha ocorregut durant l'exercici de la seva professió”. Això suposa un clar perjudici per a aquests professionals, que “des del primer moment que va sorgir la pandèmia han estat en primera línia, fins i tot sense els suficients equips i elements de protecció”, segons el sindicat.

L'organització sindical assenyala que ara està sent la justícia la que comença a dictaminar a favor del reconeixement de la Covid-19 persistent com una malaltia professional en el cas d'infermers, infermeres i fisioterapeutes. Des del sindicat recorden que hauria de ser la mateixa administració pública la que hauria de fer-ho d'ofici “sense necessitat d'obligar els professionals sanitaris a acudir als tribunals en defensa dels seus interessos i amb la consegüent sobrecàrrega al sistema judicial”.

Un reconeixement que encara espera

“El reconeixement directe de tota baixa laboral per contagi de Covid-19 comporta que tot professional sanitari afectat pugui accedir a determinats beneficis, com l'increment en la prestació econòmica percebuda corresponent al període de baixa, així com rebre una major protecció en cas de possibles recaigudes o seqüeles a conseqüència d'haver patit la malaltia, entre altres qüestions, i tot això sense límit temporal, és a dir, per a tota la vida”, destaquen des de SATSE.

A més, el sindicat estima que prop del 60% dels professionals sanitaris que es van contagiar durant els pitjors moments de la pandèmia a l'Estat espanyol van ser infermeres i infermers.

“Les infermeres, infermers i fisioterapeutes, i el conjunt del personal sanitari, han pagat un preu molt alt per estar en primera línia lluitant contra el coronavirus i és de justícia que les administracions públiques vetllin per la seva seguretat i benestar durant el seu exercici professional i, d'igual manera, si lamentablement ha resultat contagiat a conseqüència del seu treball”, conclouen des de SATSE.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article