Girona participa en un projecte europeu per afavorir la inclusió de persones migrades

El consistori proposa oferir cursos lingüístics a mida i suport per obrir comptes bancaris o homologar títols


L'Ajuntament de Girona participa en un projecte europeu liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per afavorir la inclusió de persones migrades. En el cas de Girona, aquest projecte europeu se centrarà en la comunitat colombiana. L'Ajuntament, a través del servei de primera acollida, proposa oferir cursos lingüístics a mida o impulsar programes d'acompanyament i de suport per gesions com obrir comptes bancaris o bé homologar títols oficials.

El projecte europeu posa el focus en impulsar polítiques que afavoreixin la inclusió de les persones migrades i refugiades. El lidera la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del grup de recerca EMIGRA, dedicat a la investigació sobre educació, migracions i desigualtats.

L'Ajuntament de Girona és una de les administracions que hi prenen part. “La finalitat del projecte és contribuir a la inclusió, i fer-ho a través d'un procés participatiu amb les persones implicades”, explica la regidora de Drets Socials, Núria Pi. “Es debatrà en relació amb les polítiques que els afecten directament, amb l'objectiu d'impulsar accions conjuntes que n'afavoreixin la integració”, subratlla la regidora.

En el cas de Girona, aquest projecte se centrarà en la comunitat colombiana, i s'analitzarà la seva realitat per veure quines accions emprendre per afavorir la inclusió de les persones nouvingudes a la ciutat. La dotació que es rebrà de fons de la Unió Europea (UE) és de 95.000 euros. D'aquests, 15.000 els gestionarà l'Ajuntament; i els restants, la comunitat colombiana.

“El projecte té l'objectiu de crear un camí participatiu que impliqui les principals parts interessades en processos inclusius de formulació de polítiques socials”, explica Núria Pi. Per això, a partir d'aquest setembre, el consistori obrirà un procés de participació amb la comunitat colombiana de la ciutat, per saber quines són les seves necessitats i impulsar accions que n'afavoreixin la integració.

Cursos lingüístics i acompanyament

“Les accions on s'invertiran els diners que s'han subvencionat per part d'Europa sortiran, precisament, d'aquí”, concreta la regidora de Drets Socials, referint-se al servei de primera acollida de l'Ajuntament, des del qual ja s'han formulat algunes propostes perquè serveixin com a punt de partida d'aquest procés participatiu. “Són programes o iniciatives que caldria reforçar”, explica la regidora.

El consistori planteja fer cursos lingüístics a mida per a col·lectius concrets. També proposa fer créixer altres projectes, com l'acompanyament a refugiats, o aquells que “reforcen la ciutadania de ple dret”, diu Núria Pi, com el suport a l'hora d'obrir comptes bancaris o l'assessorament en l'homologació de títols.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article