La família d’un activista algerià deportat des del CIE de Barcelona alerta que han posat la seva vida en perill

L’Estat espanyol li ha denegat la petició d’asil a Mohamed Abdellah i n’ha dictat l’expulsió per deu anys, per suposadament haver participat “en activitats contràries a la seguretat nacional”


Mohamed Abdellah és un exmilitar i dissident algerià que es va traslladar a territori espanyol per poder seguir denunciant la corrupció del seu país, segons explica la seva família. El 12 d'agost, Abdellah va anar a renovar la petició d'asil, però li van denegar, el van detenir i el van traslladar al CIE de Barcelona, des d'on el van enviar cap a Almeria el 21 d'agost per deportar-ho amb vaixell fins a Algèria. “Nosaltres tenim una pregunta, per què ha passat això si el meu marit no té cap problema amb Espanya, per què?”, es pregunta desconsolada Khadidja, la seva dona, amb qui tenen dos fills.

Segons explica la seva família, Mohamed Abdellah era un militar que prenia imatges diàries de la frontera per prevenir el contraban entre Algèria i Tunísia. Després d'intentar alertar les autoritats de la presumpta corrupció generalitzada que considerava que hi havia, va contactar amb activistes algerians perquè l'ajudessin.

Tement per les represàlies, va marxar d'Algèria cap a Espanya el 8 de novembre del 2018 i va demanar protecció internacional. Des d'aquell moment va seguir denunciant la situació a través de les xarxes socials, i va rebre amenaces i pressions per deixar-ho de fer, segons asseguren persones properes.

Uns dies després que ho fes Khadidja sense problemes, el 12 d'agost Abdellah va anar a renovar la petició d'asil. Li van incoar un expedient sancionador d'expulsió preferent “per participar en activitats contràries a la seguretat nacional o que puguin perjudicar les relacions d'Espanya amb altres països”, segons expliquen els seus advocats. “Com a mesura cautelar i sense ordre d'expulsió” va ser internat al CIE de Barcelona.

El 19 d'agost van fer una prova PCR a l'activista, pas previ per l'expulsió, motiu pel qual va decidir iniciar una vaga de fam. L'endemà a les 21:59 hores es va notificar la resolució que ordenava l'expulsió per deu anys del territori espanyol. La resolució d'expulsió del Ministeri de l'Interior argumenta que té connexions amb organitzacions terroristes.

Els advocats van comunicar-ho de seguida al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va respondre dies després que no podia fer res perquè abans calia esgotar els recursos a Espanya. També havien presentat un recurs al jutjat d'Instrucció de Madrid, que va ser rebutjat.

La família vol que el deixin tornar

“Algèria tortura activistes. Ara Espanya serà còmplice del que li pugui passar, perquè Espanya ho hauria d'haver evitat“, es lamenta Khadidja. Explica que el seu marit tenia feina, pagava la seguretat social, no tenia antecedents i afegeix que no entenen què ha passat. “Vull que Espanya faci retornar el meu marit”, reclama.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article