El sobrepès i l’obesitat augmenten el risc d’hospitalizació per Covid-19

Un grup d’investigadors de l’IDIAPJGol ha publicat dos articles que analitzen la gravetat de la malaltia segons l’índex de massa corporal de la persona


Un equip d'investigadors de l'IDIAPJGol ha publicat dos nous articles científics aquest mes d'agost que relacionen l'obesitat amb la Covid-19. El primer d'ells estudia les característiques de pacients de Covid-19, amb obesitat i sense, a l'Estat espanyol, als Estats Units i al Regne Unit, mentre que el segon analitza el risc de diagnòstic i gravetat de la malaltia en relació amb l'índex de massa corporal de la persona.

Per al primer article es van analitzar, en total, les dades de 672.044 persones diagnosticades de Covid-19 entre gener i juny de 2020 a l'Estat espanyol, el Regne Unit i els Estats Units, així com de 160.013 persones hospitalitzades pel virus. L'estudi conclou que la prevalença d'obesitat va ser major entre els pacients hospitalitzats (39,9%) que entre el total de diagnosticats (33,1%).

En ambdós grups, els pacients amb obesitat van ser majorment dones, i les persones amb obesitat ingressades eren més joves que els pacients sense obesitat. En general, els pacients de Covid-19 amb obesitat tenien condicions mèdiques prèvies i major probabilitat de presentar problemes cardiovasculars o respiratoris durant l'hospitalització, així com de requerir cures intensives, en comparació amb els pacients sense obesitat.

Així, la principal conclusió d'aquesta investigació és que els pacients amb obesitat presenten en major freqüència formes severes de Covid-19, amb majors ratis d'hospitalització i de necessitat de cures intensives.

Més sobrepès, més risc

L'altre estudi ha analitzat dades de 2.524.926 persones a Catalunya entre març i maig de 2020. Després d'un seguiment de 67 dies, 57.443 van ser diagnosticades de Covid-19, 10.862 van ser hospitalitzades, i 2.467 van morir. El risc de ser diagnosticat i hospitalitzat per Covid-19, així com de morir després de la infecció, va ser superior en persones amb un índex de massa corporal (IMC) elevat.

En comparació amb un IMC de 22, considerat saludable, les persones amb un IMC de 25 (sobrepès) i de 31 (obesitat) van tenir un 10% i un 22% més de probabilitats, respectivament, de ser diagnosticades de Covid-19. En el cas de l'hospitaització, les persones amb sobrepès van tenir un 27% més de probabilitat de ser directament hospitalitzades, i un 37% més d'hospitalització després d'haver estat diagnosticades de Covid-19 a l'Atenció Primària. Aquestes probabilitats van augmentar fins a un 88% i un 101%, respectivament, en persones amb obesitat.

Respecte al risc de morir de Covid-19, s'ha trobat un lleuger increment en persones amb un IMC inferior a 19 (baix pes) i un risc més accentuat en persones amb un IMC superior a 40 (obesitat molt elevada o mòrbida). Aquestes probabilitats van ser encara més grans en pacients joves.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article