La reubicació dels infants del desaparegut Col·legi Boix marca la tornada a les aules a Badalona

L’escola Bufalà acull bona part dels nens i nenes afectats pel tancament sobtat de l’estiu


El tret de sortida al nou curs escolar de Badalona ha estat marcat per la recent redistribució dels alumnes del Col·legi Boix, que a ple estiu va anunciar sobtadament que tancava per motius econòmics. Els prop de 300 infants afectats s'han matriculat a diversos centres educatius del mateix barri. Una bona part ho ha fet a l'escola Bufalà, on el Departament d'Educació ha creat expressament un nou grup de 4t de Primària i un altre de 5è.

Aquest dilluns, els infants procedents del Boix i els que ja estaven matriculats al Bufalà han començat una nova etapa de descoberta, mentre les famílies afectades pel tancament admetien tenir sentiments “contradictoris”: “Sentim molta llàstima, però la majoria estem molt contents amb la solució”.

El neguit tradicional dels alumnes minuts abans del primer dia d'escola s'ha multiplicat aquest dilluns entre els infants que fins ara estudiaven al Col·legi Boix de Badalona, els quals s'han vist obligats a començar el curs en un nou centre educatiu. Tot i el canvi sobtat d'escola, molts d'ells continuaran junts al centre públic Bufalà, fet que les famílies consultades aquest matí han celebrat.

“Dins del periple que hem passat, estem contents que la majoria estiguin junts a la nova escola”, ha explicat Elisabeth Latorre, mare d'una alumna de 4t de primària. Ella ha lamentat que la direcció del Boix tanqués “de la nit al dia” i els ha retret la “manca de comunicació directa amb les famílies”. “Només ens van avisar el 20 de juliol per dir que tancaven, i ningú ens ha trucat ni enviat cap correu, tot ho hem sabut a través de la premsa i les xarxes socials”, ha criticat.

Aquesta mare ha lamentat que hi ha diversos casos d'infants que havien començat a estudiar al Col·legi Boix des que tenien tres anys, amb germans més grans que ja ho havien fet anteriorment. “Molts pares i mares sentien aquella escola com una família”, ha assegurat, mentre ha recordat que diversos infants encara tenen material pendent de recuperar.

Al seu torn, Sergio Vázquez, avi de dos alumnes afectats, i que anys enrere ja havia dut els seus fills al Boix, ha assegurat que la direcció del Boix l'ha “decebut”. Ell ha dit que comprèn la situació econòmica en què s'ha trobat el centre per la davallada d'alumnes, però ha criticat la gestió feta aquest estiu, deixant les famílies desemparades.

Així i tot, s'ha mostrat “molt agraït” amb l'Ajuntament de Badalona i el Departament d'Educació per haver reubicat de forma ràpida tots els infants. Ha dit que els seus nets estan “molt i molt contents” d'estrenar el curs a l'escola Bufalà, “sobretot per les pistes de bàsquet que tenen”, ha explicat entre riures.

Educació estudia accions legals

Per facilitar la reubicació de l'alumnat del Col·legi Boix, el Departament d'Educació va obrir a correcuita un grup de 4t i un altre de 5è de primària a l'Escola Bufalà, un de 6è a l'escola Les Ciències i un de 1r d'ESO a l'Institut Isaac Albéniz. La resta d'alumnes, des d'infantil fins a 3r de primària i de 2n a 4t d'ESO, s'han matriculat en aquestes i altres escoles del barri que tenien places vacants. En la majoria dels casos s'han atès les primeres opcions de preinscripció.

El Col·legi Boix va al·legar motius econòmics a l'hora de justificar el tancament anunciat a ple mes de juliol. En una carta adreçada a les famílies, el centre va explicar que la manca d'alumnat que s'arrossega des de fa anys havia dut la Generalitat a retirar el concert de l'etapa Infantil. Això, asseguraven, feia que l'activitat no fos viable econòmicament i els duia a abaixar la persiana.

El Departament d'Educació, però, s'hi va oposar, tot recordant-los que estaven obligats a complir el concert per a educació primària i secundària. En aquest sentit, el conseller ha advertit que la Generalitat estudiarà les accions jurídiques a emprendre per tal de demanar responsabilitats sobre el tancament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article