“Cal aplicar més canvis en la renda garantida davant les pitjors dades de pobresa dels últims deu anys”

La Taula del Tercer Sector alerta que només un 10% de les persones en situació de pobresa a Catalunya reben la prestació


La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya considera que “cal continuar aplicant més canvis en la renda garantida de ciutadania” si es vol aconseguir que aquest dret arribi “a totes les persones que estan en una situació de pobresa severa i sigui efectiu”. Tot i així, les entitats socials creuen que l’evolució de la prestació és positiva perquè la gestió ha anat millorant progressivament al llarg dels quatre anys d’implementació.

Així, més d’1.600.000 persones reben la prestació, segons l’Enquesta de Condicions de Vida de l’IDESCAT (juliol 2021).

Segons apunta l’entitat, la taxa AROPE, que medeix el risc de pobresa o exclusió social, ha tornat a pujar i és del 26%, una xifra “que no es veia des del 2012 enmig de les conseqüències de l’anterior crisi del 2008”.

Davant d’aquesta situació, el tercer sector social valora positivament que la Generalitat hagi creat la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania, un òrgan de cogovernança que avalua i fa el seguiment de l’aplicació i el funcionament de la prestació, i que compta amb representants de la Generalitat, organitzacions sindicals i empresarials, entitats representatives del treball social i del món local i les mateixes entitats socials.

La Taula del Tercer Sector proposa un seguit de canvis, entre els quals com canviar els requisits per accedir a la prestació, que actualment són “massa excloents”, com les persones sense llar o les que no poden demostrar dos anys de residència, etc.

A més, la Taula també considera que el càlcul d’ingressos és massa rígid perquè no es tenen en compte situacions personals complexes i consideren important que la prestació sigui compatible amb totes les rendes del treball amb sous baixos, amb independència del tipus de jornada.

D’altra banda, l’entitat demana crear una prestació de l’habitatge que complementi la Renda Garantida de Ciutadania i demana, en general, més implicació dels agents territorials perquè no s’han posat en marxa les taules de coordinació territorials i “cal fer-ho amb rapidesa”.

“No es té en compte l’acompanyament i suport que necessiten les persones per tramitar la prestació. El pes continua recaient en les entitats socials que estan posant-hi recursos humans i econòmics propis”, diu l’entitat, que considera que caldria empoderar aquestes persones.

Per últim, la Taula considera que no hi ha una coordinació correcta entre la Renda Garantida de Ciutadania i l’Ingrés Mínim Vital. “Els dos governs, català i espanyol, han de tancar amb urgència el conveni de col·laboració que ha de garantir un bon encaix de les dues prestacions”. A Catalunya, 46.400 persones reben l’Ingrés Mínim Vital.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article