Les dones afganeses reclamen més implicació de l’Estat per aturar les violacions de drets humans al seu país

Denuncien en una concentració que l’evacuació ha estat “pura estratègia”


Les dones afganeses denuncien que l'evacuació de refugiats al seu país ha estat “pura estratègia” i reclamen més implicació a l'Estat espanyol. El col·lectiu ha protagonitzat aquest dimarts una acció reivindicativa a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on han sortit per dir “prou” a les injustícies que s'estan produint després que el país hagi caigut en mans del règim talibà. Així, la seva portaveu, Lema Rashid, ha insistit que “la pèrdua de l'Afganistan” no és una “pèrdua individual”, sinó que afecta, de retruc, a Espanya i Europa.

En el marc de la protesta, Rashid ha assegurat que el seu país ha estat “sagnant” tot aquest temps i ha titllat “d'hipòcrites” als Estats Units. La jove ha afirmat que hi ha “moltes notícies i històries que no arriben fins a l'occident” perquè els periodistes que volen continuar treballant a l'Afganistan han de publicar sota les ordres dels talibans. “Aquells que han volgut publicar les injustícies al país, han desaparegut”, ha reblat.

“Desobeir les normes, com ara aquelles referents a la roba, pot indicar que ets partidari dels Estats Units i, això a l'Afganistan, ara mateix, et pot costar la vida”, ha emfatitzat Rashid. La portaveu també ha revelat algunes de les històries que li han arribat del seu país. És el cas d'una agent de la policia assassinada “pel simple fet de ser dona”.

També ha assenyalat que moltes famílies es veuen obligades a apagar les llums a les 10 de la nit “per no cridar l'atenció dels talibans”. Rohafza Rezaee, una altra dona afganesa, ha apuntat que  fa gairebé un mes que no té contacte amb la seva família perquè treballaven pel govern i es troben amagats. “No poden tenir mòbil per si els localitzen”, ha lamentat Rezaee. A més, assegura que una de les seves germanes, de divuit anys, continua atrapada a l'Afganistan on “prefereix morir a posar-se el burka”.

De fet, per a les afganeses, els talibans d'ara són els mateixos que fa vint anys. Així, tal com ha explicat Rezaee “no ha canviat res”. Tanmateix el col·lectiu considera que les dones afganeses són “valentes” i “lluitadores”, ja que “prefereixen morir a viure amb els talibans”.

Per això, les dones que resideixen a Barcelona han elaborat un llistat amb un centenar de persones per evacuar de l'Afganistan, moltes d'elles familiars, tot i que encara no han rebut una resposta clara per part del Govern espanyol. “Només demanem aquest favor a Espanya. La situació s'està tornant perillosa per a la nostra família”, han insistit.

Davant aquesta situació, Eva Baró, regidora d'ERC de l'Ajuntament, qui ha acompanyat les dones afganeses en el seu acte reivindicatiu, ha afirmat que el partit demanarà un prec al govern municipal per tal de crear una taula col·lectiva per analitzar la situació d'Afganistan amb els veïns afganesos residents a Barcelona. “Escolteu i impliqueu-vos”, ha reclamat Baró, “la situació que aquí ens arriba escassament és desesperant”. Després de la caiguda de Kabul, el 15 d'agost, es va començar una llista amb els noms dels familiars que ajudaven al govern i que “corrien un risc imminent”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article