PP i Vox voten en contra d’eliminar el terme “disminuït” de la Constitució espanyola

Tomben així una reivindicació històrica de les entitats de persones amb discapacitat


Els grups del PP i Vox en el Congrés dels Diputats, que sumen més d'un terç dels escons, votaran aquest dijous en contra del projecte del Govern de Pedro Sánchez que pretén reformar la Constitució per a eliminar el terme “disminuït”, una reivindicació històrica de les associacions de persones amb discapacitat.

“No és el moment oportú políticament parlant”, ha justificat en una roda de premsa la portaveu del PP en el Congrés, Cuca Gamarra, mentre que el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha recordat que el seu grup plantejarà una esmena de devolució al text.

El Govern va aprovar l'avantprojecte de reforma de l'article 49 el 7 de desembre de 2018, l'endemà del 40 aniversari de la Constitució, en entendre que el terme “disminuït” referit a les persones amb discapacitat és “obsolet i injust”, però va decaure la seva tramitació parlamentària, que es va iniciar de nou el passat 11 de maig després d'una nova aprovació pel Consell de Ministres.

La reforma constitucional d’aquest terme ha estat promoguda pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) i d'aconseguir-se suposaria la tercera esmena al text constitucional.

Però aquesta reforma previsiblement no tirarà endavant en la votació del dijous, atès que és necessària una majoria qualificada de dos terços i els diputats del PP i Vox sumen més d'un terç.

Gamarra ha atribuït al Govern que no hagi intentat “consensos previs” a l'actual intent de reforma de la Constitució i ha explicat que no s'oposen a aquesta modificació del text en concret, sinó a l'oportunitat política en aquests moments per a obrir una reforma constitucional. Al seu judici, “és un risc que no s'ha mesurat” prou i també ha asseverat que la reforma “no compta amb el suport del Consell d'Estat”.

Per un motiu similar ha justificat la seva oposició Espinosa de los Monteros, qui ha apuntat que l'“enunciat és magnífic” i que el seu vot en contra es deu així mateix a l'oportunitat política d'una reforma de la Constitució, per a la qual el Govern no ha fet “cap acostament” per a conèixer la posició d'altres grups.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article