Tret de sortida a les curses adaptades per a infants amb mobilitat reduïda

Barris i ciutats de Catalunya repliquen en les seves festes majors curses per aquest col·lectiu, normalment menystingut en els programes d’activitats


Aquest dissabte al matí, la Festa Major de l'Eixample acull per primera vegada una cursa adaptada per a infants amb discapacitat i mobilitat reduïda. Més de 40 infants, entre un i vint anys, participaran en aquesta jornada lúdica i esportiva que vol reivindicar també la manca d'activitats adaptades a les seves necessitats.

Per què, quantes activitats dels programes de festa major estan adaptades per als infants amb mobilitat reduïda? Molt poques, o gairebé cap. Mostra de la manca d'oferta que tenen aquests nens i nenes és que les inscripcions es van esgotar en nou hores, i hi ha més de 20 infants que s'han quedat en llista d'espera, segons indica l'organització.

L'activitat —que també comptarà amb actuacions musicals i jocs al final de la jornada i tindrà lloc en l'Avinguda Roma, entre Calàbria i Viladomat— s'ha replicat després de l'èxit de la primera cursa adaptada d'aquestes característiques que es va realitzar a les festes del Barri Gòtic, el passat 14 d'agost, i on van participar 30 infants, i on també van quedar una desena en llista d'espera. Però això només és el tret de sortida: aquesta tardor, Vic, Girona i altres barris de Barcelona replicaran la iniciativa en les seves festes majors, per garantir el dret de participació dels infants amb problemes de mobilitat.

Noemí Font va ser la impulsora de la cursa del Gòtic. Mare d'una nena de sis anys amb espina bífida, la dona està farta de denunciar (amb l'altaveu de Twitter sobretot), que els infants com la seva filla no tenen garantit el seu dret al lleure: no poden fer la majoria d'extraescolars, no poden participar en moltes de les activitats que s'ofereixen (en festes, jornades, etc.), i a més a més, recorda Font, la majoria dels parcs infantils són inaccessibles. De fet, segons l'informe de l'Ajuntament de Barcelona Recomanacions per a unes àrees de joc accessibles i inclusives, presentat el 2020, de 666 àrees de joc infantil a la ciutat, només deu estan adaptades per a infants amb discapacitat, malgrat que hi ha 180 que són accessibles.

Per això Font va voler que les Festes de la Mercè impulsessin una cursa adaptada, però va rebre la negativa de l'Ajuntament de Barcelona perquè “ja hi havia programada una cursa inclusiva”. “Una cursa de 2 km, i amb infants sense discapacitat corrent pel mig, no és una cursa adaptada als nostres infants”, admet la dona. “Ells necessiten un recorregut que puguin assolir, per arribar a la meta, perquè si no poden acabar la cursa se senten frustrats”, adverteix.

Per sort, la comissió de festes del Gòtic sí va entendre que s'havia de facilitar aquesta cursa. I els infants van arribar a la meta, van rebre medalles, i van acabar feliços i contents. “Va ser un dels dies més emocionants de la meva vida, la meva filla estava molt contenta”, diu Font. “Vam fer quelcom molt rellevant per aquests infants i les seves famílies, perquè vam posar els infants al centre, quan normalment no hi ha res per ells, i en aquestes curses són els protagonistes”, destaca.

I ara, des de l'Eixample, s'han sumat a la proposta. “Cal visibilitzar aquestes reivindicacions, i volem que sigui un abans i un després, perquè aquests infants mereixen també gaudir de les festes majors”, explica l'Anna Vey, responsable d'organitzar la cursa de l'Eixample, junt amb molts altres voluntaris i entitats que hi donen suport.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article