‘Creativament’, el festival d’art que vol combatre els estigmes al voltant dels trastorns mentals

L’esdeveniment, que té lloc a Terrassa, planteja una sèrie d’accions artístiques per reflexionar sobre la connotació negativa d’aquests trastorns


Terrassa acull entre octubre i novembre la primera edició del festival Creativament, una iniciativa que busca combatre els estigmes que hi ha al voltant dels trastorns mentals. La cita gira al voltant de propostes de caràcter artístic, com funcions teatrals, la creació d'un mural participatiu, l'elaboració d'un programa de ràdio o una taula rodona. “Es tracta que hi participin tant persones que tenen experiència en salut mental com d'altres que en principi no, i diem en principi perquè una de quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida”, explica Maria Aran, membre de l'organització del festival. La iniciativa està impulsada per l'associació ActivaMent, el Consorci Sanitari de Terrassa i el Club Social Egara.

La cita, que es vesteix amb forma de festival d'arts escèniques diverses, pretén abordar l'estigma que hi ha al voltant dels trastorns mentals des d'un punt de vista creatiu, donant la mà persones amb i sense aquest tipus de patologia. La seva organització s'ha programat als mesos d'octubre i novembre, aprofitant que el dia 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental, i neix a partir de la feina duta a terme des de la Taula de Salut Mental de Terrassa.

“Volem que hi hagi un contacte entre els dos mons amb un model participatiu, anant a veure obres de teatre o creant un programa de ràdio que s'emetrà a la ràdio municipal”, explica Aran. Només a Terrassa, segons fonts de l'organització, de les 792 persones que es van enquestar per abordar aquesta situació, el 19% afirmen haver passat o estar passant per algun trastorn de salut mental, i només el 28% estarien disposats a conviure amb algú que hagi passat per aquesta experiència.

És per aquest motiu que s'ha cregut necessari abordar des de l'art aquestes situacions i ajudar a entendre les dues parts. “El festival no està adreçat a persones que hagin tingut experiència en salut mental, sinó a tota la ciutadania, perquè no tinguin por i desmuntin els prejudicis que tenen, barrejant-nos tots”, afegeix Aran.

Entre les activitats programades hi figuren la creació d'un mural participatiu, les funcions teatrals Mi padre no era un famoso escritor ruso i Hacer noche —aquesta darrera dintre del Festival TNT— o la taula rodona L'art: sacsejant estigmes. Totes les activitats es programaran depenent de les inscripcions, que s'han de fer de manera prèvia i telemàtica, i amb un lloc per definir, d'acord amb la normativa de seguretat pública vinculada a la pandèmia. La previsió de l'organització és que el festival es pugui reeditar anualment i sempre al voltant del mes d'octubre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article