La Covid-19 pot danyar la placenta de les dones embarassades

Investigadors de diversos hospitals catalans demostren que el virus ha causat afectacions a les placentes de 200 dones


La Covid-19 pot danyar la placenta de dones embarassades. Així ho demostra un estudi que han dut a terme investigadors del Clínic-Idibaps, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Parc Taulí de Sabadell que corrobora el dany causat per la infecció del SARS-CoV2 a les placentes de prop de 200 dones embarassades.

L’estudi, liderat per Alfons Nadal, del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic, ha demostrat l’afectació mortal en els fetus que ha tingut la Covid-19 en un grup d’embarassades d’entre 24 i 39 anys. S’han analitzat prop de 200 casos de dones embarassades que es van infectar per la Covid-19 en l’embaràs, aportats entre els tres hospitals. En total, es van demostrar nou casos de placenta infectada per SARS-CoV-2, i en cinc dels quals hi va haver la mort intrauterina del fetus.

Segons ha donat a conèixer l’Hospital Clínic, tots els casos analitzats havien tingut un embaràs dins de la normalitat i no es van identificar altres causes que poguessin acabar amb la mort del fetus. Afortunadament, l’afectació de la placenta és molt infreqüent (4,5% de les dones embarassades que han patit Covid-19, segons aquesta sèrie), i les mort fetals atribuïbles a la aquesta afectació és només del voltant del 2,5%.

L’estudi demostra que la infecció del teixit placentari s'acompanya d’una lesió característica que consisteix en necrosi del trofoblast, una capa de cèl·lules que proveeix nutrients des de la mare al fetus dins l’úter, i col·lapse de l’espai intervellós, és a dir, cadascun dels espais cavernosos de la placenta situats entre les vellositats coriòniques i ocupats per sang materna. Aquest dany al trofoblast apunta a una nova complicació de la Covid-19. Aquesta afectació explica que la placenta deixi de ser esponjosa, sigui molt més dura i quedi malmesa fins al punt de provocar, en alguns casos, la mort del fetus.

La placenta és el primer òrgan que es forma en el desenvolupament fetal. Actua com els pulmons, intestins, ronyons i fetge del fetus, obtenint oxigen i nutrients de rec sanguini de la mare. És també responsable de molts dels canvis hormonals dins el cos de la mare.

Els patòlegs de l’estudi sostenen que el treball “evidencia el dany causat per la Covid-19 a la placenta”. “No havíem vist mai aquestes lesions en unes placentes tant malmeses i és que no hi havia referències degut a que es tracta d’una malaltia nova”, assenyalen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article