Cautela i desconfiança davant l’acord de la nova llei estatal d’habitatge

El Sindicat de Llogateres qualifica el pacte d’insuficient, mentre que el Govern avisa que estudiarà que no s’envaeixin competències


PSOE i Unides Podem han arribat a un acord aquest dimarts per tirar endavant una llei estatal d'habitatge. La normativa inclourà la regulació dels preus dels lloguers a les zones on el mercat d'habitatge estigui més tensat, així com la retirada de certs privilegis fiscals per als grans tenidors, és a dir aquells que tinguin més de deu habitatges. Les plataformes de defensa del dret a l'habitatge consideren que la mesura és insuficient, mentre que des del Govern avisen que no volen que s'envaeixin les competències autonòmiques.

El pacte entre PSOE i Unides Podem estableix que la futura llei estatal d'habitatge haurà d'incloure una baixada dels preus dels lloguers basada en l'índex de referència per a tots els contractes en zones de mercat tensat i estableix que es considerarà com a gran propietari a partir dels deu habitatges.

En aquest sentit, per als grans tenidors hi haurà una retirada de privilegis fiscals, mentre que pels petits propietaris es fixarà la congelació de preus i es donarà incentius fiscals per reduir el preu dels lloguers. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha explicat que hi haurà un paquet “molt potent” de bonificacions fiscals, que poden arribar al 90% de les rendes que obtinguin si fan rebaixes del lloguer.

No obstant això, fonts del govern espanyol han especificat que l'obligació de fer rebaixes dels preus de lloguer serà només per a persones jurídiques i no per a persones físiques. A més, els particulars que tinguin més de deu habitatges també podran accedir a bonificacions fiscals, però només en cas que apliquin rebaixes a tots els pisos que tenen llogats.

D'altra banda, la llei també inclourà una reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit. D'aquest percentatge, la meitat haurà de ser per a lloguer social. La norma també definirà un impost per als habitatges buits a través d'un recàrrec de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) del 150%, que podran aplicar els ajuntaments.

Finalment, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que els pressupostos generals de l'Estat per al 2022 —que també han pactat aquest dimarts els socis de la coalició— inclouen una ajuda per pagar el lloguer de 250 euros al mes per a joves d'entre 18 i 35 anys. Podran accedir a aquesta ajuda aquells joves que tinguin uns ingressos anuals inferiors a 23.725 euros i l'ajuda serà per als pròxims dos anys.

Les entitats s'ho prenen amb cautela

Tot i que des de Podem s'ha celebrat l'acord com “una fita que millora de veritat la vida de la gent”, des de les plataformes i entitats que defensen el dret a l'habitatge demanen cautela. El Sindicat de Llogateres ha afirmat en un comunicat que “encara queda molt camí per recórrer” i ha subratllat que “fins que no tinguem un text legislatiu i que vagi més enllà de l'acordat, no podrem cantar victòria”.

Entre altres mesures, des del sindicat han demanat que es blindi la normativa d'habitatge que ja està vigent a Catalunya (la Llei 11/2020), que l'aplicació de la regulació dels preus de lloguer sigui automàtica en tots els municipis on hi hagi una situació de mercat tens i que la baixada dels preus de lloguer sigui obligatòria per al conjunt del mercat del lloguer i no només per a les empreses amb més de deu habitatges; entre altres propostes.

Des de la PAH, en canvi, han assenyalat que encara han d'analitzar en profunditat l'acord firmat, però han reiterat que la futura llei estatal d'habitatge hauria de contemplar mesures estructurals i d'emergència, com les que hi ha a la Llei de Garantia del Dret a l'Habitatge Digne i Adequat, que la plataforma va registrar al Congrés dels Diputats dijous passat.

El Govern no vol que s'envaeixin competències

Per altra banda, el Govern català ha afirmat que es miraran “amb lupa” l'acord entre el PSOE i Unides Podem per tal d'assegurar-se que no envaeixi les competències de la Generalitat. “No volem que les lleis que s'aproven des de l'Estat encara siguin més recentralitzadores”, ha apuntat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que també ha preguntat si la nova normativa espanyola preveu mesures sobre els desnonaments.

En paral·lel, Cervera ha manifestat la voluntat de la Generalitat de poder gestionar l'ajuda al lloguer de 250 euros al mes per a joves d'entre 18 i 35 anys i així adaptar-ho a la “diversitat territorial” de Catalunya. Sobre l'impacte d'aquesta llei estatal d'habitatge sobre la llei catalana de regulació de lloguers —recorreguda al TC per la Moncloa, però no suspesa—, la consellera s'ha mostrat cauta i ha defensat la vigència de la normativa catalana.

Tot i això, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha destacat que la futura llei estatal d'habitatge “no deroga la resta de lleis d'habitatge autonòmiques” sinó que “conviu amb elles” i genera un “paraigües” perquè puguin “habilitar algunes mesures” que sense el marc legal estatal no tenien cobertura legal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article