IndiFest: les resistències indígenes conquereixen la pantalla

El XIV Festival de Cinema Indígena de Barcelona se centrarà enguany en les lluites dels pobles indígenes durant la pandèmia


L'amenaça per a la biodiversitat del planeta per l'activitat de les transnacionals, la persecució de les defensores i defensors de drets humans i les resistències dels territoris indígenes durant la pandèmia de la Covid-19. Tot això i més es podrà veure en pantalla a l'IndiFest 2021, un festival que reuneix a Barcelona i altres municipis una selecció de pel·lícules que mostren les diverses mirades dels pobles originaris i que arrenca aquest 12 d'octubre per commemorar el Dia de la Resistència Indígena.

El Festival de Cinema Indígena de Barcelona (IndiFest) arriba enguany a la seva catorzena edició, que en aquesta ocasió se centrarà en les resistències indígenes en temps de pandèmia. La mostra arrenca, com cada any, el 12 d'octubre, amb l'objectiu de reivindicar-lo com a Dia de la Resistència Indígena.

L'IndiFest és una iniciativa de l'ONG AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes, en coordinació amb la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes (CLACPI), a on es projectaran diverses peces audiovisuals que reflecteixen la mirada i la veu pròpia dels diversos pobles indígenes, com el Poble Aymara de Bolívia, el Lenca d'Hondures i el Maputxe d'Amèrica del Sud, entre altres.

Les temàtiques de les pel·lícules seleccionades per a aquesta edició giren al voltant de sis eixos: resistències indígenes, dones defensores, identitat i bon viure dels pobles, territori i transnacionals, defensors i defensores i comunicació per la defensa de drets. Tot això amb un especial èmfasi en la situació d'exclusió i les dificultats que han viscut bona part dels territoris indígenes durant la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

L'organització de la mostra ha obert enguany un espai propi per a les directores indígenes, amb l'objectiu de visibilitzar el paper actiu de les dones en els processos de comunicació i de resistència dels pobles indígenes. A més, per segon any l'IndiFest compta amb dos premis: un guardó que entrega un jurat especialitzat, format per membres de CLACPI, Casa Amèrica Catalunya i AlterNativa; així com un premi del públic, que es donarà a partir de les votacions en línia que es facin durant tota la celebració de l'esdeveniment.

Aquest 2021, el festival comptarà amb sessions presencials del 12 al 22 d'octubre als Cinemes Girona de Barcelona, el Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès, l'Auditori Barrades de L'Hospitalet de Llobregat i el Teatre Els Catòlics de Cardona. A més, les projeccions podran seguir-se també en format en línia a partir del 18 d'octubre, inclòs l'acte de clausura i entrega de premis, que tindrà lloc el 24 d'octubre a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Les entrades per a totes les projeccions són gratuïtes, però s'han de reservar a través de la web del festival per tal de complir amb les restriccions d'aforament.

Un espai de reflexió i lluites compartides

Més enllà de les projeccions audiovisuals, l'IndiFest 2021 també vol ser un espai de reflexió al voltant de les diverses lluites que porten endavant els pobles indígenes. “El festival reconeix el valor fonamental de la veu pròpia i obre espais de participació directa de representants, líders i lideresses, comunicadors i comunicadores, i defensors i defensores indígenes”, assenyalen des de l'organització de la mostra.

En aquest sentit, el festival comptarà amb la presència de Tarcila Rivera Zea, activista indígena de l'organització CHIRAPAQ al Perú i membre expert del Fòrum Permanent de les Nacions Unides per a les Qüestions Indígenes del 2017 al 2019; i Ana Rutilia Ical, representant del poble Maia Q'eqchi' a la regió d'Alta Verapaz de Guatemala en la lluita legal contra el complex hidroelèctric OXEC/RENACE, construït per una filial de l'empresa espanyola ACS.

També hi serà present als col·loquis posteriors a les projeccions el documentalista i fotògraf David Hernández Palmar, qui és membre de la Xarxa de Comunicacions del Poble Wayuu i és co-curador del Festival de Cinema de Berlín – Berlinale, per a la secció especial de cinema indígena coneguda com a NATIVe.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article