El Govern no renovarà els concerts als centres educatius que segreguen per sexe

La decisió afectarà 11 escoles i instituts a partir del curs vinent


El Govern no renovarà els concerts a les escoles que segreguen per sexe de les etapes d'infantil, ESO i estudis postobligatoris de cara al pròxim curs. Així ho ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray aquest dimarts. 

La decisió afectarà onze centres que encara separen els nens de les nenes. L'executiu va intentar no renovar els concerts a primària per al curs 2020-21, però el TSJC va suspendre la denegació, va acceptar les mesures cautelars sol·licitades pels centres i va establir la renovació del concert per sis cursos escolars més. Gonzàlez-Cambray creu que ara el Departament té “més cobertura jurídica” per executar aquesta decisió, arran de la nova llei educativa aprovada, la LOMLOE, també coneguda com a llei Celaá.

“Al segle XXI no hi pot haver cap escola que, amb finançament públic, continuï separant els nens i nenes a les aules”, ha argumentat el conseller, que ha garantit que el Departament seguirà “determinat fins que no hi hagi cap mena de discriminació dins del servei educatiu de Catalunya”.

Els concerts educatius en les etapes d'infantil, secundària i postobligatoris s'acaba amb el curs 2021-22, i per això Educació ha traslladat en la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts un informe segons el qual no es renovarà el concert en els centres que segreguin per sexe a partir del curs que ve.

No hi ha cap centre de segon cicle infantil que imparteixi educació diferenciada, però sí a l'ESO i postobligatoris. En concret, afecta 139 grups de l'ESO (3.850 alumnes), i a dos d'aquests onze centres que imparteixen batxillerat concertat, amb quatre grups (251 alumnes escolaritzats). El conseller ja ha comunicat la decisió aquest dimarts a la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL).

L'executiu va intentar retirar el concert a les escoles que segreguen per sexe en cicles de primària, però el TSJC en va suspendre la denegació i va acceptar les mesures cautelars sol·licitades. Així, es va establir de manera cautelar la renovació del concert per sis cursos escolars més, fins al 2025-26. El Govern va presentar al·legacions i estan pendents de la sentència. Però Gonzàlez-Cambray ha admès que l'executiu “no espera” que el veredicte “sigui favorable”. L'executiu esperarà que expirin els terminis i aleshores no ho renovarà. “Això vindrà més endavant”, ha dit.

El Govern considera que, en el cas que ara els ocupa, tenen “més cobertura jurídica”. A banda de la llei educativa de Catalunya, que contempla explícitament que no es concertaran centres que segreguin per sexe, s'aferren també a l'empara de la LOMLOE. “Si volen tornar-ho a portar als tribunals, estem acostumats que ho judicialitzin, no hi ha cap argument jurídic perquè ens tornin a imposar cap mesura cautelar”, s'ha reafirmat.

A banda de l'aval jurídic, el Govern sent que respon a una demanda social. La setmana passada, el Parlament va instar l'executiu a retirar el concert amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris a excepció de Vox, Cs i PPC. “Per tant, donem resposta al que es va instar al Govern”, ha raonat el titular d'Educació. “El nostre model educatiu és d'escola pública, de qualitat, educadora, acollidora, que fomenti els valors de la pau i la diversitat, democràtica, social, feminista, verda i en català”, ha reivindicat Gonzàlez-Cambray.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article