El Govern actualitza el protocol per actuar davant dels feminicidis

Les noves directrius busquen millorar la coordinació institucional i impulsar una mirada interseccional


Millorar la coordinació institucional i impulsar una mirada interseccional per canviar el paradigma d'intervenció davant dels casos de violència masclista. Aquest és l'objectiu del nou Protocol d'actuació davant dels feminicidis que ha presentat la conselleria d'Igualtat i Feminismes aquest dimecres a la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista.

El nou Protocol d'actuació davant dels feminicidis busca garantir un estàndard de diligència en l'atenció dels diversos serveis implicats en la intervenció davant dels feminicidis, per tal d'aterrar les respostes institucionals en cada cas concret. L'activació d'aquest protocol es preveu per a feminicidis o les seves temptatives a tot l'àmbit territorial de Catalunya.

Des del Govern expliquen que al document s'han contemplat “totes les formes i àmbits de violència recollits a la llei 17/2020 des d'una mirada interseccional que ha de canviar el paradigma d'intervenció, situant la dona en el centre i les necessitats i prioritats que pugui expressar”.

En aquest sentit, el que es busca també és identificar i prevenir situacions revictimitzants o de violència institucional que es puguin patir per una manca de coordinació entre els diversos serveis implicats. “No hem de fer que les dones s'adaptin als serveis existents, sinó que els serveis s'han d'adaptar a les necessitats de les dones”, ha remarcat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

La consellera ha subratllat també el fet que totes les mesures d'actuació incloses en el protocol incideixen en la reparació del dany i estan previstes per als diversos entorns: familiar, comunitari, educatiu i també en l'àmbit professional. “Així, per exemple, en tots els casos que hi hagi nenes, nens i adolescents víctimes també de violència masclista vinculada al feminicidi o la seva temptativa, el treball s'iniciarà amb el sistema de protecció a la infància”, expliquen des del Govern.

Per altra banda, els ajuntaments o comarques que ja tenen un protocol propi hauran d'integrar les recomanacions i l'abast conceptual i operatiu d'aquestes noves directrius (que s'entén que són complementàries), de manera que quedi garantit l'accés a la prevenció, protecció, intervenció, recuperació i reparació integral de les víctimes. Al document s'hi recullen les diferents accions coordinades amb els diversos serveis del territori de Catalunya, per tal d’assegurar l'equitat territorial en les intervencions.

Cap a un canvi de model

Des del Govern subratllen que el nou protocol també apunta cap al futur, ja que es vol generar “una metodologia específica per l'anàlisi de cada una de les situacions”, així com actualitzar i millorar el protocol de personacions i ​​el protocol marc per l'abordatge de les violències masclistes, amb la idea d'homogeneïtzar tots els plans sectorials actualment existents.

Verge ha explicat que, entre les diferents accions previstes, s'ampliaran els serveis de la xarxa especialitzada i s'oferirà un nou model d'abordatge de les violències sexuals, amb programes específics per a nenes, adolescents, dones grans i dones amb discapacitat, per exemple.

També es buscarà enfortir la coordinació del circuit de prevenció i atenció amb els ens locals, per garantir l'equitat territorial i desplegar una “perspectiva comunitària”. Es preveu, a més, millorar l'accés a la prestació i a les indemnitzacions a les dones que han patit violència, així com als seus fills i filles, i que es desenvolupin eines i processos en àmbits com l'educatiu, l'obstètric, el digital o el polític.

La consellera ha posat èmfasi en la necessitat de fer front a la violència institucional i ha citat com a exemples d'aquesta l'omissió a l'hora d'activar un protocol en una administració o universitat o no tenir en compte els antecedents de violència a l'hora d'estipular els drets de custòdia d'una visita, per exemple.

“No són les dones les que han de recórrer incansablement els circuits institucionals per obtenir una resposta integral, sinó que els poders públics han de respondre de manera àgil i eficaç a les necessitats de les dones i garantir els seus drets”, ha afegit Verge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article