Barcelona presenta un pla d’infància a deu anys vista per compensar l’augment de la pobresa

L’Ajuntament anuncia un conjunt de 70 actuacions amb uns 350 milions d’euros de pressupost els primers tres anys


L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns un pla d’infància a deu anys vista amb la intenció de revertir, especialment, l’augment del la pobresa per la pandèmia de la Covid-19.

Així, el pla preveu fins a 70 actuacions en diferents àmbits com la salut, el lleure o la participació. El pressupost és d'uns 350 milions d’euros els primers tres anys. El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb discapacitat, Joan Ramon Riera, l’ha reivindicat com una iniciativa de “mirada llarga”, ja que és la primera vegada que es presenta un pla en aquest àmbit amb una durada superior als cinc anys.

La voluntat del govern municipal és que aquest projecte faci de paraigua de les diferents iniciatives dirigides als infants i adolescents de les ciutats, algunes de les quals ja estan en marxa i d’altres que s’aniran anunciant pròximament. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha remarcat l’accent social del pla. Així, ha quantificat la inversió prevista per als primers tres anys de la iniciativa en uns 350 milions d’euros i que, d’aquests, 250 milions anirien destinats a combatre la pobresa infantil. Aquest pressupost inclou els anys entre 2021 i 2023 i s’anirà actualitzant en el futur.

Segons ha explicat Pérez, “gairebé el 35% dels infants i adolescents de Barcelona viuen en situació de risc de pobresa” i això va acompanyat de situacions d’exclusió social com de manca de cobertura de les necessitats materials. “És important que les condicions econòmiques i materials puguin estar cobertes, i ara mateix no ho estan. I ens preocupa”, ha rematat.

En el mateix sentit, els representants de l’Ajuntament han informat que la pandèmia ha agreujat l’escenari i que durant el 2020 la taxa de risc de pobresa moderada hauria crescut entre cinc i set punts, segons un estudi preliminar. A falta de les dades oficials que arribaran els pròxims mesos, els càlculs municipals situen un augment d’entre 12.000 i 18.000 d’infants que s’haurien trobat en situació de pobresa com a conseqüència directa de la crisi del coronavirus. En aquesta línia, la tinenta d’alcaldia a càrrec de l’àrea social ha explicat que la intervenció del pla preveu un reforç especial en zones com Ciutat Vella, Nou Barris i Sant Martí.

Més escoles bressol, prevenció i participació

L’Ajuntament reparteix les 70 actuacions en 23 reptes. Així, es volen garantir un total de set drets: a unes condicions econòmiques i materials adequades; a l’educació, el lleure, la cultura, el joc i el descans; a la salut integral i als serveis sanitaris; a la família i les seves responsabilitats, i a la protecció social de la infància; a la protecció contra les discriminacions i les violències; a la participació, a l’escolta i a rebre una informació adequada, i a l’interès superior de l’infant.

Aquesta voluntat s’ha traduir en diversos canvis que l’Ajuntament considera “estratègics” els pròxims anys. Una de les propostes inclou la creació de més escoles bressols municipals, més serveis de salut mental, més prevenció de violències sexuals tant en infància com en adolescència i més participació de la canalla en el disseny de les necessitats futures. Aquesta “escolta activa” de les inquietuds dels més petits, com ho ha definit Joan Ramon Riera, “no ha de ser una flor que no fa estiu, sinó que a poc a poc hem d’anar consolidant les estructures participatives d’aquest Ajuntament també amb la infància”. Així, el pla preveu adequar el portal municipal 'Decidim' perquè els menors d’edat també puguin també dir la seva.

Entre les mesures destacades, Laura Pérez també ha mencionat que el Pla d’Infància 2021-2030 garanteix mesures de salut que no entren dins la sanitat pública, com la salut bucodental o l’oftalmològica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article