Aprovada la reforma de la llei d’Estrangeria per afavorir la integració de menors i extutelats

La mesura beneficiarà prop de 15.000 persones, 7.000 dels quals són joves d’entre 18 i 23 anys


El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la reforma de la llei d'Estrangeria amb l'objectiu d'afavorir la integració de menors estrangers i joves extutelats. La mesura beneficiarà prop de 15.000 persones, 7.000 dels quals són joves d'entre 18 i 23 anys i 8.000 són menors no acompanyats.

Amb aquesta modificació del reglament, el govern espanyol posa fi a la situació actual on, ‘de facto’, s'impedia la inclusió dels menors no acompanyats i els joves extutelats. Segons la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, la reforma permet “ajustar-se a la realitat actual del país”, alinear-se amb la normativa de la resta de països de la Unió Europea i facilitar que els afectats “puguin tenir una vida independent”.

La proposta aprovada aquest dimarts a petició del Ministeri d'Inclusió –i treballada amb onze governs autonòmics, entitats del tercer sector i particulars- contempla una sèrie de canvis als articles 196, 197 i 198 per promoure la inclusió i reduir la vulnerabilitat dels menors. L'objectiu és evitar que les persones que arriben a la majoria d'edat indocumentades puguin accedir al mercat laboral a partir dels 16 anys.

En concret, la modificació de l'article 196 contempla la reducció del termini per acreditar la impossibilitat de retorn, passant dels nou mesos actuals als tres mesos. Alhora, el mateix article incrementa la vigència de l'autorització inicial d'un a dos anys i amplia a tres anys l'autorització de renovació. Aquestes mateixes autoritzacions de residència, a més, permetran que la persona pugui treballar una vegada compleixi els 16 anys.

Amb la modificació dels articles 197 i 198 es crea un règim propi per als menors no acompanyats que assoleixin la majoria d'edat. Per aquells que arribin als 18 anys amb documentació, s'estableix un règim propi que afavorirà la continuïtat de l'autorització que tenien com a menors. En el cas dels menors que compleixin els 18 i que no tinguin documentació, es fixa un nou sistema per documentar-los. En aquest cas, també accediran a una autorització per residir i treballar.

Finalment, per aquells joves extutelats d'entre 18 i 23 anys que no tenen documentació, es posarà en marxa un procediment perquè puguin accedir a l'autorització prevista. “Així, s'evita que quedin en irregularitat sobrevinguda i es generin situacions d'exclusió social”, assenyala el govern espanyol.

Les organitzacions d’infància i joventut celebren la reforma

L’aliança per la millora del sistema de protecció de la infància, l'adolescència i la joventut en situació de vulnerabilitat, formada per ECAS, FEDAIA i FEPA, celebra la decisió del Consell de Ministres d'aprovar la reforma del Reglament d'Estrangeria. La reforma dona resposta, diuen, “a una situació absurda i injusta àmpliament demandada per les diferents entitats socials i del sector”.

A més de les dificultats associades a haver de dur a terme itineraris d'emancipació precoços i sense disposar de permís de treball, la situació d'aquest col·lectiu es va veure agreujada després de l'aplicació de les sentències del Tribunal Suprem, “que endurien encara més els requisits per poder renovar els seus permisos de residència i condemnaven a una part important del col·lectiu a quedar indocumentats i trobar-se en situació d'irregularitat”, destaquen.

Així, l'Aliança, que l'any 2020 va atendre 4.030 joves extutelats, 2.790 dels quals estrangers i 1.532 majors d'edat sense permís de treball, celebra que l'esborrany de la reforma prevegi un règim jurídic “específic” per als menors no acompanyats i per a la joventut ex tutelada, que podrà obtenir el permís de treball des dels 16 anys i veuran flexibilitzats els mitjans econòmics en les renovacions successives. Aquests elements, a més dels diferents recursos d'acompanyament a l'emancipació, són "indispensables" a l'hora de facilitar la inclusió social del col·lectiu, afirmen les entitats.

Per aquest motiu, tot i que les organitzacions consideren una “innecessària demora”, posen en valor al Govern “la valentia” mostrada mitjançant l'aprovació d'aquesta reforma. “L'aprovació es produeix enmig d'un clima marcat pels arguments de l'”efecte crida” i el creixement de discursos racistes i d’odi promoguts des de l'extrema dreta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article