Reclamen comptadors socials d’aigua per a 27 famílies que viuen en pisos ocupats a Salt

L’Ajuntament diu que estudiaran “cas per cas” i recorda que en els últims dos anys n’han posat més d’una desena

Una desena de persones s'han concentrat aquest dimecres davant de l'Ajuntament de Salt, a la comarca del Gironès, per reclamar comptadors socials per l'aigua per a 27 famílies vulnerables que viuen en pisos ocupats al municipi. Els afectats han presentat instàncies i des del Sindicat d'Habitatge de Salt asseguren que no han ocupat els habitatges per “plaer” sinó per “necessitat”. També diuen que volen pagar els subministraments, però que l'ajuntament no els posa facilitats.

L'Henda Trawally té cinc fills, està divorciada i és una de les persones que juntament amb la seva família han decidit ocupar un pis a Salt per poder-hi viure. “He buscat pis, però no ho he aconseguit i com que no tenia alternativa, he ocupat un pis”, explica. Ella té la llum punxada “gràcies” a una veïna que l'ajuda, però hi ha moltes altres famílies de Salt que estan en una situació similar i sense aquest recurs. “Si ens posen un comptador social, podrem pagar la nostra aigua i la llum. Ho necessitem de veritat, no pots tenir una família sense aigua i sense llum, agafant-la del carrer”, afirma.

Aquest és un dels casos que aquest dimecres han denunciat davant de l'Ajuntament de Salt, on han entrat instàncies reclamant que s'instal·lin comptadors socials d'aigua per a famílies vulnerables que viuen en pisos ocupats. Des del consistori diuen que estudiaran les reclamacions d'aquestes famílies "cas per cas" i recorden que en els últims dos anys han instal·lat 13 comptadors socials d'aquest tipus.

El cas de l'Henda és un del 27 que el sindicat de l'Habitatge denuncia i per al qual demana solucions a l'Ajuntament. Des del sindicat, asseguren que “l'aigua és un dret, no un luxe!” i que no els fan cas. “Exactament per quin motiu no ens ajudeu com fan altres municipis com Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Girona. Terrassa o Manresa? És tant, demanar aigua?”, es pregunten.

Instàncies per a cadascuna de les famílies

L'Henda assegura que s'han posat en contacte amb l'ajuntament per reclamar solucions i que no els han dit perquè no els faciliten aquests comptadors. “Volem saber per què”, insisteix. El regidor d'Habitatge, Àlex Barceló, en canvi, diu que s'han mantingut converses informals, però que, fins avui, no hi havia hagut cap petició formal. “Ara que han entrat les instàncies, estudiarem cada cas i si compleixen els criteris per a aquesta mesura excepcional, ho tramitarem”, afirma.

En aquest sentit, Barceló diu que no hi ha un llistat de requisits concret i que el fet d'ocupar un pis no és excloent, però que cal que s'avali que hi ha una situació d'emergència al darrere i que, d'entrada, cal un títol habilitat. És a dir, un contracte de lloguer, un pis d'emergència o una cessió d'ús. “Però si fa falta i hi ha un informe que ho recolza, no som tan estrictes i, si cal, es fa”, afegeix.

De fet, en els últims dos anys n'han instal·lat tretze i hi ha casos "de tot tipus". Una xifra que, segons Barceló no està tan allunyada d'altres poblacions com Girona. Amb tot, diu que l'Ajuntament continuarà actuant en casos d'emergència, però que la voluntat és “resoldre el problema de fons” i facilitar que “tothom tingui accés a un habitatge digne”.

També ha dit que l'Ajuntament fa importants esforços per resoldre una problemàtica que va “més enllà de l'aigua” i ha recordat que durant els mesos de més limitacions per la pandèmia van portar aigua a les famílies més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article