Verge sosté que calen dades en matèria de gènere per dissenyar polítiques basades en la “realitat”

Diversos relators de l’ONU acusen la justícia espanyola de tenir “un biaix discriminatori contra les dones”


La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha remarcat la importància de disposar de dades en matèria de gènere per dissenyar polítiques basades en la "realitat". Ho ha dit en el marc del Plenari de l'Observatori de la Igualtat de Gènere, on també ha admès que actualment existeix una bretxa d'aquestes dades en totes les àrees d'intervenció pública. Per altra banda, diversos relators de l’ONU han denunciat en un comunicat les “actituds patriarcals” de la justícia espanyola i la desprotecció dels menors en casos de violència de gènere.

“Catalunya no és el país dels Barrufets, on només hi havia una barrufeta, però les dades ens segueixen tractant com si ho fóssim”, ha afirmat la consellera. En aquest sentit, Verge ha assegurat que per conèixer la realitat es necessiten “bones dades”, que permetin avaluar “allò que funciona d'allò que ha de ser revisat”. “Hem avançat en els darrers anys, però continuem tenint reptes”, ha insistit.

La consellera ha assenyalat que cal treballar de forma coordinada des dels diferents departaments en matèria d'igualtat, en tots els territoris i a partir d'una agenda de transformació social i feminista, per tal d'eliminar la desigualtat de gènere. “Els poders públics i la ciutadania, en una societat democràtica, necessitem dades per rendir comptes, combatre les fake news i desmuntar els prejudicis”, ha afirmat.

També ha afegit que encara hi ha “una greu manca d'informació qualitativa sobre les dinàmiques de poder” que fonamenten “el caràcter estructural de la desigualtat de gènere”. Per exemple, ha lamentat que sovint, s'utilitzin les dades desagregades per sexe “erròniament” com a dades de gènere.

Així, ha demanat més indicadors que facin referència als rols, les expectatives, els comportaments o les necessitats de les dones. Per Verge, aquestes permetrien determinar com el gènere “facilita o dificulta” l'accés als recursos, el reconeixement i l'estatus.

Paral·lelament, en la sessió d'aquest dijous s'han presentat dos estudis impulsats per l'Observatori de la Igualtat de Gènere, un primer sobre les violències masclistes vers les dones grans, realitzat per la Fundació Aroa; i un segon elaborat per membres del seminari interdisciplinari de metodologia de recerca feminista i la cooperativa Quotidiana sobre la perspectiva de gènere i interseccional en les estadístiques.

Finalment, representants dels cinc grups de treball han exposat les principals actuacions que estan duent a terme. Entre aquests hi ha els dedicats a les dades, els estereotips, les polítiques públiques d'igualtat, el de treball, i el de violències masclistes.

“Un biaix discriminatori contra les dones”

Diversos relators de les Nacions Unides acusen la justícia espanyola de tenir “un biaix discriminatori contra les dones”. La relatora especial sobre la violència contra les dones, Reem Alsalem, la relatora especial sobre el dret a la salut física i mental, Tlaleng Mofokeng, i el relator especial sobre la tortura, Nils Melzer, han denunciat en un comunicat les “actituds patriarcals arrelades en el sistema legal” de l'estat espanyol i veuen amb preocupació que continuïn havent-hi casos de mares que “perden la custòdia dels seus fills a mans de pares maltractadors”.

“Els tribunals d'Espanya no estan garantint el dret dels menors a estar lliures de violència ni el dret de les dones a la no discriminació”, remarquen. Per això, els experts de l'ONU insten el govern espanyol a prendre mesures per “per garantir que els seus tribunals superen els prejudicis contra les dones” i es protegeixen els menors de la violència domèstica.

Avís a Espanya

Els relators de l'ONU, així com el Grup de Treball sobre la discriminació contra les dones, alerten que a Espanya les mares són acusades “regularment” de recórrer a l'”alienació parental”, un concepte sense base científica que reflecteix la idea que quan un menor evita o tem el seu progenitor es deu a la influència de l'altre. “Tot i que estan prohibides per la legislació espanyola recent, les teories sobre l'”alienació parental” semblen seguir exercint un paper en les decisions judicials a Espanya”, diu el comunicat dels relators.

Els experts de l'ONU reclamen al govern espanyol més esforços per tal que la legislació sigui “operativa” i que els “funcionaris del sistema de justícia apliquin un enfocament sensible al gènere i centrat en el menor en els casos de custòdia de fills i violència domèstica”. “El govern ha de complir la seva responsabilitat de garantir que els nens, les nenes i les dones puguin viure i prosperar lliures de violència”, diuen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article