La Marató d’enguany suma forces per la salut mental

Una de cada quatre persones adultes tindrà un diagnostic de salut mental en algun moment de la vida


El programa solidari de TV3 i Catalunya Ràdio es celebrarà aquest diumenge 19 de desembre i estarà dedicat a un grup de problemes de salut molt comuns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la vida, amb un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones afectades i del seu entorn.

Així, la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio girarà entorn trastorns mentals com depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l'espectre autista o els de l'aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. 

De fet, aquesta serà la tercera vegada que La Marató es dedicarà a la salut mental. Cal recordar que, a causa de la situació d'excepcionalitat que va provocar la irrupció de la pandèmia del coronavirus l'any 2020, el Patronat de la Fundació va decidir dedicar La Marató d'aquell any a la Covid-19 i posposar l'edició de la salut mental a l'any 2021. 

Per a la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach, “la sensibilització i la recerca en salut mental sempre són essencials però, després de més d'un any de pandèmia, estem convençuts que ara és més necessària que mai aquesta Marató i així ens ho transmeten els experts, que han observat el gran impacte de la pandèmia en aquest àmbit de la salut, especialment en els joves”.

El 50% dels trastorns apareixen abans dels 18 anys

En funció de les dades d'incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d'aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l'etapa adulta.

S'estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten un diagnostic de salut mental, i prop de la meitat veuen afectada de manera invalidant la seva qualitat de vida. Es tracta, doncs, de trastorns molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt forta, si es tenen en compte els anys de preocupació, patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.

Tenint això en compte, la recerca en l'àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l'esperança de vida de les persones.  

“Més coral que mai”

El programa de l’edició d’enguany serà “més coral que mai”, ja que en el 30è aniversari de la celebració del programa hi haurà 30 presentadors per sumar forces per la salut mental. Abans, i com és habitual, Roger Escapa donarà el tret de sortida a La Marató des de Catalunya Ràdio amb 'El suplement'. Per part de TV3, hi haurà la participació d'algunes de les cares més emblemàtiques de la cadena, com Lídia Heredia Raquel Sans, Laura Rosel, Núria Solé, Roger de Gràcia, Gemma Nierga, Ramon Gener, Xavi Coral, Espartac Peran, Ariadna Oltra, Òscar Dalmau, Jordi Basté, Mònica Terribas, Josep Cuní, Toni Cruanyes, Ana Boadas i Josep Cuní.

També hi haurà Helena Garcia Melero, Albert Om, Antoni Bassas, Ramon Pellicer, Carles Francino i Quim Masferrer, entre altres cares destacades. Tots ells acompanyaran l'espectador des de les diferents seus pel territori, a les seus telefòniques, en gravacions “molt sorprenents” i al plató.

Segons ha informat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), aquesta posada en escena implicarà una “gran mobilització” per tal de trencar els estigmes i tabús que acompanyen els problemes de salut mental. Tots ells ajudaran a parlar obertament de salut mental, a sensibilitzar sobre la necessitat de fer recerca i de demanar ajuda a temps, a escoltar les vivències dels testimonis en primera persona i a divulgar sobre la duresa de conviure amb un d'aquests trastorns.

Aquesta edició vol fer valdre que tothom pot tenir un trastorn mental al llarg de la seva vida, així com la importància de la prevenció en la infantesa i la joventut. També vol reivindicar que cal aprendre a reconèixer els símptomes d'aquestes malalties, ja que només així s'acabarà trencant l'estigma que encara acompanya aquests trastorns.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article