El Govern aprova el pla de salut 2021-2025, amb la mira posada en les desigualtats socials

Aquest nou marc de referència vol integrar tota l’atenció a la salut i fomentar els entorns saludables

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el Pla de salut de Catalunya 2021-2025, l'instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l'àmbit de la Generalitat. El seu objectiu és millorar la salut i la qualitat de vida de la població. El nou pla, que també defineix quins seran els indicadors d'avaluació, encara el repte d'avançar en la transformació del sistema de salut adoptant una visió més estratègica. També orienta la lluita contra les desigualtats socials, atès que són causa dels principals determinants de la salut i posa l'accent en la necessitat de desenvolupar polítiques amb una mirada interdepartamental i intersectorial.

El nou Pla de salut 2021-2025 s'ha elaborat a partir de tres elements: l'informe Retrospectiva de trenta anys de planificació sanitària a Catalunya: El motor de transformació del sistema de Salut de l'OMS; el Pla de Govern de la Generalitat i la situació provocada, a tots nivells, per la pandèmia de la Covid-19. És per això que el nou document recupera una visió més estratègica i es compromet amb el marc estratègic dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de l'ONU, objectius alineats amb el Pla nacional per a l'Agenda 2030 i Programa Horitzó Europa 2021-2027.

El document té com a base un concepte de salut més ampli, que va més enllà de l'absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones i l'entorn físic i social. Per això, també compta amb uns principis ètics que el caracteritzen, com ara el respecte per les persones, la justícia social i l'equitat, la cura de les persones i l'entorn, i l'eficiència i sostenibilitat.

Es tracta d'un document estratègic que pretén actuar com la brúixola del sistema de salut, a partir de l'establiment dels objectius necessaris per a la seva millora. L'elaboració del pla ha estat participada pels professionals sanitaris, diferents agents socials i interdepartamentals, que han aportat diversitat, han permès marcar les línies mestres i alinear i donar coherència a totes les intervencions per a la salut. El Pla s'ha confeccionat com una eina de treball en la qual es proposen reptes transversals a superar relacionats amb diferents problemes de salut o malalties.

Per dur a terme aquest nou plantejament, el document s'articula sobre quatre grans estratègies sorgides de les prioritats detectades tant en la salut poblacional com en el mateix sistema de salut. Les quatre estratègies, dins les quals es desenvoluparan diversos eixos d'actuació, se centren en la igualtat d'oportunitats en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l'atenció a la salut i les palanques de canvi transversals i transformadors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article