La Taula del Tercer Sector Social demana al Govern més concreció en les polítiques socials per al 2022

Reclama que es passi de les bones intencions a la concreció i assenyala l’habitatge com a prioritat

  • Blanca Blay (ACN)
    | Blanca Blay (ACN)
  • Francina Alsina i Pere Aragonès durant una reunió entre el Govern i la Taula. Generalitat de Catalunya
    Francina Alsina i Pere Aragonès durant una reunió entre el Govern i la Taula | Generalitat de Catalunya

La Taula de Tercer Sector demana al Govern passar de les bones intencions a la concreció en les polítiques socials per al 2022 amb l’objectiu d’aconseguir l’accés real de les persones en situació de vulnerabilitat als drets socials. Així ho reclama l’organització en un comunicat en el qual la Taula vol valorar les polítiques socials desenvolupades durant aquest any, així com plantejar les prioritats per a l’any que ve. 

En primer lloc, la Taula vol posar el focus en l’habitatge. Tot i que l’entitat creu que s’han fet “passos endavant” per assegurar aquest dret —com l’ampliació del programa Reallotgem per a persones en situació d’emergència econòmica i social; l’inici del procés de treball del Pla territorial sectorial d’habitatge, que marca les línies de futur dels pròxims 20 anys, i altres mesures com la de subvencionar la construcció d’habitatges de lloguer assequible— l’organització creu que aquests avenços són “insuficients” perquè l’emergència habitacional és “d’extrema gravetat”. “Ara s’estan pagant les conseqüències d’anys de polítiques en matèria d’habitatge pràcticament testimonial”, sosté la Taula.  

En aquest sentit, segons l’organització és prioritari que aquest 2022 la Renda Garantida de Ciutadania sigui compatible amb les ajudes per a l’habitatge. “Les persones en situació de vulnerabilitat es veuen obligades a haver d’escollir entre la RGC o les ajudes per a l’habitatge en un context en el qual el preu mitjà del lloguer a Catalunya augmenta cada any i ja supera els 700 euros mensuals”, recorden. 

Pel que fa al treball, la Taula celebra la iniciativa del Govern d’impulsar un pla de xoc per fomentar l’ocupació, adreçat als col·lectius més afectats per l’atur: joves, dones, persones més grans de 45 anys, amb discapacitat o trastorn mental. Malgrat això, defensa que aquest pla ha d’anar “més enllà de la urgència” i que cal plantejar mesures que impliquin “canvis profunds i estructurals”. Així, reclamen la recuperació de les retallades en polítiques actives d’ocupació, aplicades l’any passat pel Govern espanyol, i que van suposar una tisorada de 86 milions d’euros. 

Sobre la garantia d’ingressos mínims, la Taula recorda que gairebé un any i mig després de la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital, continua sense haver-hi una correcta coordinació entre aquesta prestació estatal i la Renda Garantida de Ciutadania. 

Així mateix, altres demandes del tercer sector social són que es defineixi el pla de rescat social, amb mesures, calendari, indicadors de seguiment i avaluació, que està recollit al Pla de Govern però no als pressupostos. També demanen que es desplegui el 2n Pla Estratègic de Serveis Socials, que implica la seva modernització i dignificació i que s’hauria d’haver començat a desplegar durant aquest any 2021. D’altra banda, reclamen que s’actualitzi l’IRSC d’acord amb la necessitat, urgència i cost de la vida vigent, ja que aquest indicador és el de referència per valorar si una persona pot tenir accés a les prestacions socials “i no es revisa des de fa deu anys”, assegura la Taula. En afegit, l’organització assenyala que cal establir un pla de lluita contra la bretxa digital per evitar cap llar sense connexió a internet. 

D’altra banda, les entitats socials reclamen que s’avanci en l’aprovació de la Llei del Tercer Sector Social, necessària per al seu enfortiment i reconeixement com a agent de servei públic que dona resposta a les conseqüències socials de la pandèmia. Així, també destaquen que cal més suport a les estructures organitzatives de segon i tercer nivell i que es revisi el sistema de finançament per adaptar-lo a la realitat. 

Avenços positius aquest 2021

La creació de l’Agència Integrada Social i Sanitària, que reforçarà el model d’atenció centrat en la persona i facilitarà poder fer un seguiment de tot el cicle vital és un dels avenços positius que la Taula vol assenyalar. També ho és la implementació del conveni que regula la pobresa energètica; l’aposta per un pla integral de salut mental i emocional i l’impuls d’un grup de treball per a la millora del finançament de les entitats socials. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article