Neix ‘AraFeina’, el portal de recerca de treball per a les persones amb sordesa

La Federació ACAPPS crea aquesta eina per promoure la inclusió laboral del col·lectiu a l’empresa ordinària


La crisi de la Covid-19 ha comportat la destrucció de molts llocs de feina, i ha afectat, especialment, a les persones amb discapacitat. Segons les últimes dades de l’Idescat, la taxa d'atur entre el col·lectiu representa el 23,2%, 10,8 punts per sobre de la de les persones sense discapacitat.

Per donar resposta davant d’aquesta situació de discriminació laboral, el Servei d’Inserció i Orientació Laboral d’ACAPPS, federació que integra diverses associacions de famílies i persones amb sordesa, acaba de crear AraFeina un portal de recerca de feina en línia, per tal de donar suport en aquest àmbit a les persones amb sordesa, usuàries de l’entitat. 

El portal és totalment accessible. Per fer-ho servir, les persones tindran un usuari amb contrasenya per accedir-hi, i des de casa, podran consultar i apuntar-se a aquelles ofertes de feina que més els interessi. Segons explica Laia Sullastres, directora d’ACAPPS, la diferència d’AraFeina amb altres portals és que la persona usuària comptarà durant tot el procés amb l’acompanyament del seu orientador laboral, tal com faria presencialment a l’entitat. “Serà una eina que facilitarà la seva autonomia en la recerca de feina, seran més proactives i això facilitarà que trobin més oportunitats”, indica Sullastres, qui recorda que no obstant aquesta nova eina, les usuàries continuaran comptant amb el suport del seu orientador laboral. “És clau”, assenyala, recordant que l’entitat continua generant recursos per a les persones amb sordesa que estan sense feina com les formacions en línia, els canals de telegram, la subtitulació d'entrevistes de feina via zoom i els recursos audiovisuals en recerca de feina subtitulats al Fons Audiovisual subtitulat d’ACAPPS.

Trobar més oportunitats laborals

La Julieta té sordesa i va recórrer a ACAPPS per rebre orientació i suport en la recerca de feina. Ella ha estat una de les primeres usuàries de l’aplicació AraFeina, que valora molt positivament i que creu que ajudarà a moltes persones amb sordesa a trobar més oportunitats laborals. “És una aplicació amb moltes ofertes laborals i diverses. És fàcil d’utilitzar; selecciones l’oferta que encaixa amb el teu perfil i envies el teu interès. Tens el contacte amb la teva orientadora laboral i el procés és més ràpid que abans”,  explica la dona, que recentment ha començat a treballar com a auxiliar administrativa. L’Àlex també és usuari, i en destaca l’autonomia que permet, podent buscar feina des de casa i en qualsevol moment, al mateix temps que es té el suport continu de l’orientador laboral.

Recursos per a la recerca de feina no accessibles 

Des d’ACCAPS recorden que tot i que s’ha avançat en els darrers anys, encara és poc habitual que les persones amb discapacitat tinguin feina en una empresa ordinària. Un fet que els preocupa és la falta d’accessibilitat de molts dels serveis d’orientació que posen a l’abast administracions públiques, empreses i organitzacions del tercer sector, ja que publiquen les seves càpsules formatives per millorar la recerca de feina en plataformes com Youtube però no les fan accessibles: segons un informe recent de l’Observatori d’Accessibilitat i Comunicació Oral de la Federació ACAPPS, més del 80% d’aquests recursos no estan subtitulats.  Per pal·liar aquesta situació, ACAPPS, gràcies al suport del departament de Cultura, ofereix la subtitulació de continguts audiovisuals en recerca de feina a empreses, administracions públiques locals i organitzacions. “Cal generar una consciència social diària, autèntica i efectiva de la necessitat dels subtítols en els continguts audiovisuals per garantir el dret a la informació de les persones amb sordesa i evitar la seva exclusió”, apunten des de l’associació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article