Dexeus Dona reconstrueix el clítoris a una desena de víctimes de l’ablació de forma gratuïta en el darrer any

El programa funciona des del 2007 i des de llavors ha practicat la reconstrucció genital de 127 dones


Dexeus Dona ha reconstruït el clítoris a una desena de víctimes de l'ablació de forma gratuïta en el darrer any. De les deu operacions fetes el 2021, quatre es van practicar a dones residents a Catalunya (tres de Barcelona i província i una de Lleida) mentre que la resta són pacients procedents de Madrid, Balears, Canàries i Aragó. Des de la posada en marxa del programa de reconstrucció genital l'any 2007 i fins a 31 de gener de 2022, Dexeus Dona ha visitat un total de 189 pacients, i ha practicat la reconstrucció a 127 dones.

De les 127 que han estat intervingudes, 82 resideixen a Catalunya i representen un 64% del total. La majoria viuen a la ciutat de Barcelona i província (45) o a Girona i província (25), i un menor percentatge a Lleida (11) i Tarragona (1). La mitjana d'edat de les pacients és de 28 anys.

El programa es dirigeix a les dones immigrants que han sofert una ablació al seu país d'origen i que resideixen a Espanya, encara que també ha atès, en alguns casos, a pacients que viuen en altres països d'Europa. Està liderat pel doctor Pere Barri Soldevila, el primer metge que va realitzar aquesta intervenció a Espanya.

Per països d'origen, un 25% de les dones intervingudes han nascut a l’Estat espanyol, un 25% al Senegal, un 10% són de Gàmbia i un 9% de Mali. La resta procedeixen majoritàriament d'altres països africans, com Costa d'Ivori, Guinea, Guinea Bissau, Nigèria, Burkina Faso, Etiòpia, Sudan, Egipte, Ghana i Kenya.

“Malgrat la pandèmia, i igual que en el 2020, el Programa de Reconstrucció genital ha continuat funcionant amb absoluta normalitat”, explica Barri. El professional recorda que també ofereixen suport psicològic perquè el procés que han viscut d'ablació ha estat, en moltes ocasions, traumàtic.

La intervenció de reconstrucció genital post ablació dura uns 45 minuts i el seu objectiu és restituir anatòmicament el clítoris i altres òrgans afectats, així com recuperar el seu aspecte i capacitat sensitiva, alguna cosa que s'aconsegueix en més del 75% dels casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article