Diversos col·lectius del Raval reclamen a l’Ajuntament que els cedeixi l’antiga Escola Massana

El Districte de Ciutat Vella emplaça el veïnat a dialogar i diu que caldrà un pla director d’usos per endreçar l’espai


Diversos col·lectius del Raval han iniciat aquest dimecres una campanya perquè l'Ajuntament de Barcelona els cedeixi l'antiga Escola Massana, espai que des de l’inici de la pandèmia autogestionen per a usos veïnals i necessitats del barri. Segons han denunciat en roda de premsa des de la mateixa antiga escola, el consistori té previst un projecte urbanístic que afecta directament l'espai i que generarà més gentrificació al barri.

El projecte, han explicat els col·lectius, vol connectar la plaça de la Gardunya i els Jardins Rubió i Lluch, davant de la Biblioteca de Catalunya, enderrocant part de l'espai que les veïnes utilitzen actualment. Les entitats, entre les quals hi ha col·lectius feministes, el Sindicat d’Habitatge del Raval i la Xarxa de Suport Alimentari, proposen a l’Ajuntament que es destinin els 500.000 euros que costarà l’enderroc a rehabilitar-lo i que se’ls cedeixi l’espai.

Els col·lectius recorden que, des de l'inici de la pandèmia, han convertit l'antiga Escola Massana “en un espai de lluita i organització per la vida al barri” i defensen la funció social “imprescindible” de l'espai. És per això que demanen que s'aturi el projecte municipal previst i que la inversió es destini a millores “que atenguin les veritables necessitats de les veïnes”.

Cal un pla director d’usos

Per la seva banda, fonts municipals asseguren que tot el recinte que engloba l'antiga Escola Massana, la Biblioteca Nacional i la biblioteca del districte, entre altres, suma prop de 10.000 m² i ha de ser el centre d'un pla director que estableixi els usos de cada edifici i espai.

Aquest pla director, han apuntat les mateixes fonts, s'ha d'articular entre l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, ja que les dues administracions són propietàries d’edificis del recinte. És en aquest context que des del Districte defensaran que hi hagi un espai per a ús comunitari i per a les entitats.

Segons l'Ajuntament, es tracta d’un projecte a llarg termini pel qual de moment només hi ha un pla parcial, i asseguren que ja s'han mantingut dues reunions amb els col·lectius del barri i volen continuar dialogant. En tot cas, fonts municipals comenten que l’enderrocament “no és prioritari”, sinó que “allò prioritari és seure i decidir què hi va en aquells espais”.

Garantir la pròpia subsistència

Pocs mesos després que s'iniciés la pandèmia, el veïnat del Raval es va autoorganitzar i va crear la Xarxa de Suport Mutu del Raval, que d'aleshores a ençà contribueix en l'alimentació de més de cent persones cada setmana, havent arribat a més de cinc-centes a l'inici de la pandèmia. De fet, apunten que les veïnes van decidir entrar a l'antiga Escola Massana perquè l'espai es trobava buit i en desús i necessitaven un espai on organitzar el repartiment d'aliments. Elena Martín, portaveu de la campanya, ha destacat que l'edifici estava buit des de feia tres anys i un cop a dins el van convertir “en un lloc ple de vida i lluita” on ara s'hi fan activitats culturals o socials.

A més, expliquen que altres col·lectius, com el Sindicat d'Habitatge del Raval o la Xarxa de Suport Laboral, han pogut augmentar les accions en el marc de la lluita per l'habitatge i la lluita sindical per evitar que centenars de persones siguin acomiadades i les seves famílies desnonades. D'altra banda, el Gimnàs Popular Matilde Landa i l'Escola Popular del Raval, permeten l'accés a l'esport i l'acompanyament acadèmic i social de les criatures de famílies del barri.

“No es pot entendre que un espai que dona cabuda a una xarxa d'aliments, a un sindicat d'habitatge, un sindicat laboral, una escoleta, un gimnàs, i on es fan activitats socioculturals cada setmana, el vulguin tirar a baix per a fer un bar”, ha denunciat el Sindicat d’Habitatge del Raval a través de Twitter.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article