La comunitat d’aprenentatge La Llera, en perill

L’oferta educativa a Sora perilla l’any que ve i la cinquantena d’alumnes hauran de buscar una alternativa


Inquietud i tristesa al petit municipi osonenc de Sora. El curs que ve l'escola La Llera ja no podrà seguir tal com està concebuda i els infants hauran de buscar una alternativa, o el projecte haurà de buscar nou emplaçament. Amb la seva ubicació en plena natura i una oferta pedagògica particular, la comunitat d'aprenentatge La Llera ha atret una cinquantena d'alumnes i, fins i tot, algunes famílies s'hi han traslladat a viure. 

L'Ajuntament ja els ha comunicat que l'any vinent no podran seguir a les dependències municipals on són ara i reclamar una escola pública sota l'empara del Departament tampoc s'ha acabat convertint en una solució. Això també ha provocat el recel d'altres famílies que ja opten per portar els fills a la pública en municipis veïns.

La Gemma Teixidor és una de les mares que fa anys que cuida el projecte. Fa deu anys es va instal·lar a viure a Sora, un micropoble de poc més de 200 habitants. Ella no hi ha nascut, però el seu avi i el seu pare sí. “Vaig arribar abans que el projecte nasqués, però evidentment ha sigut un punt a favor per continuar quedant-nos aquí”, ha detallat. Ara, però, estan enfadats. “És un garbuix d'emocions, totes negatives”, ha lamentat.

Un projecte “viable i d’èxit”

Segons explica, les famílies estan descontentes amb l'equip de govern perquè, assegura, no ha donat suport a un projecte “viable i d'èxit”. “Tenim la infraestructura, tenim els infants, tenim les persones que acompanyen aquests infants, però l'Ajuntament no té cap interès a continuar endavant, ni el Departament tampoc”, ha afegit.

Mares i pares posen en dubte que des de l'equip de govern s'estigui fent “tot el possible” perquè l'escola no hagi de tancar i critiquen que en un moment en què s'està apostant per la idea del repoblament, quan existeix un factor que pot fixar les famílies al territori, no s'hi aposti. “No cal que ens omplim la boca de repoblament, ni d'escoles rurals, perquè realment estem comprovant que això no s'està complint en absolut”, ha dit enfadada Gemma Teixidor.

Precisament és el cas d'Anna Vila, una mare de dos infants de La Llera, que van arribar a Sora atrets pel projecte educatiu. “A banda d'enamorar-nos del projecte, també ens vam enamorar del municipi”, ha explicat. I la seva decisió també els va portar un pas més enllà, i van decidir comprar-se una casa. Ara, sense el projecte de l'escola, es plantegen si té sentit continuar a Sora.

Vila també reivindica la vida que s'ha generat al voltant de l'escola: un casal d'estiu, una cavalcada de Reis i el naixement d'una agrupació de consum, ja que al poble no hi ha cap botiga. “Això és la demostració que gràcies a l'escola al poble hi passen coses i la gent hi fa vida. Això no passava abans”, ha assenyalat.

La Marta Luzena és psicopedagoga, cofundadora de la Llera i mare. Luzena reivindica que La Llera porta la natura i l'entorn al seu ADN. “De la mateixa manera, creiem que La Llera també alimenta el poble. Una cosa no té sentit sense l'altra”, ha destacat. La voluntat de la comunitat és continuar a Sora: “Ens agradaria que fos al poble”. Amb tot, també ha admès que estan engegant motors per poder mantenir l'activitat en un altre espai “adequat”, “que no necessiti una gran inversió”. De fet, La Llera va néixer a Borgonyà, després es va traslladar a Gurb i més tard va arribar a Sora, on hi és des de fa sis anys.

Activitat privada en dependències públiques

Un dels arguments que esgrimeix l'Ajuntament de Sora, liderat per Janna Locher, és que no es pot fer ús privat d'instal·lacions públiques. Abans que venci el contracte que té la Llera amb l'Ajuntament per ús dels espais sota una modalitat de lleure, el consistori els va comunicar aquest estiu —amb un any d'antelació— que no podrien continuar disposant dels espais que comparteixen amb les oficines municipals.

Les famílies, en canvi, afirmen que hi ha ajuntaments que cedeixen espais a privats, que només cal obrir un concurs públic perquè tothom qui vulgui pugui presentar el seu projecte. “Per què no es pot fer també aquí?”, ha reclamat Gemma Teixidor.

Locher, per la seva banda, assegura que des del consistori es va fer la petició al Departament perquè hi va haver una sèrie de famílies que, en veure que el projecte privat no podria continuar, volien apostar per una escola pública. “Nosaltres vam fer la consulta i ens van comentar que fent un estudi dels infants que hi ha al poble, per la natalitat, no veien viabilitat de cara a un futur”, ha explicat l'alcaldessa. I ha concretat que a partir del cinquè any l'escola no podria tenir continuïtat pels pocs naixements registrats al municipi.

D'altra banda, Locher també ha assenyalat que es van estar mirant altres “oportunitats” perquè l'escola pogués continuar, “però tampoc ens vam acabar d'entendre”, i ha criticat que sovint la comunicació amb La Llera i amb les famílies no ha estat “fluida”. “Són una gent que es va desplaçant, que no sempre són fixos en un lloc, per tant, desitjo i espero que puguin continuar i trobar el seu lloc”, ha afirmat l'alcaldessa.

Que l'escola acabi marxant del poble no és negatiu, segons ha dit. “Des de l'Ajuntament estem mirant de fer altres activitats, com extraescolars o el grup de futbol, i que es pugui fer una mica de relleu en aquest sentit”, ha puntualitzat. “Buscar tot allò que ens uneix”, ha afegit.

El Departament d'Educació, obert a estudiar el cas

Per la seva banda, el Departament d'Educació es mostra obert a estudiar la possibilitat d'ubicar una escola rural a Sora. De fet, asseguren que ho faran a condició que l'Ajuntament ho sol·liciti formalment. Sigui com sigui, però, aquesta opció seria poc probable de cara al curs que ve tenint en compte que les preinscripcions estan a punt de començar.

“Veïns molestos a qui el consistori ha tingut en compte”

Els pares de La Llera critiquen que hi ha alguns veïns que no els agrada que hi hagi l'escola al poble. “És curiós que no t'agradi una escola. Però hi ha gent a qui no li agrada el soroll dels nens, ni que al matí es trobin pares i mares mentre acompanyen els nens a l'escola”, ha dit Gemma Teixidor. Unes crítiques que, segons ha afirmat, s'han fet arribar a l'Ajuntament i que el consistori “ha tingut en compte”.

Els pares, però, recorren a una enquesta que van elaborar per demostrar l'acceptació que té La Llera al municipi. Segons afirmen, el resultat va ser que el 70% dels habitants de Sora volen una escola.

Algunes famílies aposten per la pública

Del total d'infants de Sora en edat escolar, n'hi ha 22 inscrits a les escoles de Sant Quirze de Besora i Montesquiu i una quinzena que van a La Llera, des dels més petits al grup dels més grans amb alumnes de deu anys.

Josep Torruella també és nouvingut a Sora, des de fa sis anys, i ha decidit portar el seu fill de tres a l'escola de Montesquiu. Torruella ha optat per la pública “perquè està reconeguda pel Departament” i, en canvi, veu la Llera “com un esplai”. Amb tot, defensa la seva continuïtat “en unes instal·lacions privades, com la naturalesa del projecte”.

Per aquest pare està clar que tothom vol tenir una escola pública al seu municipi, però en aquest cas creu que és “diferent”. Segons ha explicat, Sora consta de dos nuclis separats per uns deu quilòmetres, amb la meitat dels nens i nenes en edat escolar repartits entre les dues ubicacions. “Quan has d'anar d'un nucli a l'altre passes per Sant Quirze de Besora, que queda al mig, i és on hi ha l'escola pública”, ha afirmat Torruella. A més, ha dit, aquests infants gaudeixen de beques menjador i transport.

Aquestes famílies s'abonen a la idea de la natalitat esgrimida per l'Ajuntament per no tirar endavant una escola pública al poble i temen perdre drets. “Molts dels pares que ara no els portem a Sora, els hauríem de canviar durant uns quants anys i després tornar-nos a canviar per la secundària. A més, l'Ajuntament, per poder mantenir l'escola en un context de poca natalitat, hauria d'acabar apujant els impostos o tancant. Veiem que no hi guanyem res, i a més perdríem les ajudes. Seria un pas en fals”, ha reflexionat.

“Em fa pena deixar l'escola”

L'altra part implicada en l'assumpte són, és clar, els infants, que veuen com l'any vinent alguna cosa canviarà. De moment, la notícia del tancament de l'escola no l'han rebut massa bé i demanen poder seguir al municipi. En Martí Oms, de vuit anys, explica que des de molt petit ja anava a l'escola de Sora i li fa pena haver-la de deixar.

En la mateixa línia, Iris Balansó, de deu anys, diu que sent tristesa perquè és l'escola on hi té els seus millors amics. “No sé on aniré l'any que ve, però el que més m'agradaria és anar amb tots els amics que tenim aquí”, ha conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article