Més de 200 infants de famílies desafavorides actuen al Palau de la Música contra el “mantra” de la pobresa

Entitats d’intervenció social i musical impulsen la iniciativa, en aliança amb l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil


Més de 200 infants i joves d'orquestres i cors de tot l'Estat espanyol actuaran aquest dissabte al Palau de la Música en un concert organitzat per la xarxa Red Música Social en col·laboració amb l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil. Els participants provenen de famílies d'entorns socioeconòmics desafavorits que accedeixen gratuïtament a la formació musical gràcies a una xarxa d'entitats d'intervenció sociomusical, entre les quals hi ha Palau Vincles. Després d'una primera experiència a Madrid el 2019, la institució catalana acull el segon concert, amb músics i cantants de Barcelona i arribats de Bilbao, Madrid, Saragossa, València i Vitòria. Les famílies els acompanyaran a la platea i també hi ha entrades a la venda pel públic general.

El concert 'Música per créixer' està organitzat per Red Música Social, una plataforma que fomenta la pràctica musical col·lectiva "com a eina eficaç per reduir les desigualtats i lluitar per la cohesió social". Hi estan involucrades set entitats de tot l'Estat, entre les quals les catalanes Xamfrà i Palau Vincles, i també Acción por la Música; Etorkizuna Musiketan; Músicos Solidarios Sin Fronteras.

Les entitats sumen en conjunt el treball amb 1.600 joves i nens. Un 70% dels infants són de famílies migrants i un 74% requereixen l'atenció dels serveis socials, el mateix percentatge que rep beques menjador als seus centres educatius. "A la majoria de famílies els seria, doncs, impossible pagar-se aquestes activitats", han remarcat des de l’entitat.

Experiència “transformadora”

El concert és l'aventura conjunta de totes les entitats, i és la segona edició que se'n celebra després d'un primer recital a Madrid el 2019. El criteri de l'entitat és que “no hi ha filtres”, és a dir, que el procés per participar-hi és obert i gratuït, i que els participants són atesos per equips mixtos de docents i “d'intervenció”.

Aquest segon concert s'havia d'haver realitzat el 2020, primer, i a finals del 2021, en un segon ajornament, però s'ha endarrerit fins ara degut a la pandèmia. Els 200 participants fa uns sis mesos que assagen el repertori, però no ha sigut fins a aquest divendres a la tarda quan l'han pogut assajar plegats per primera vegada al Palau.

“Més de 100 nois i noies estan viatjant cap a Barcelona; la sola experiència del viatge, la il·lusió i la motivació, transcendeixen amb escreix el concert”, ha proclamat Susana Serrano, presidenta de Red Música Social. El concert de dissabte és d'entrada gratuïta per als familiars dels participants i també hi ha entrades a la venda (encara en queden) a un preu d'11 euros.

Programa del concert

El concert, que serà conduït per la periodista Mireia Mallol, es divideix en tres blocs. Al primer, purament coral, s'interpretaran músiques que van des de Sud-àfrica i Hawaii, fins a la música catalana actual de Miki Núñez —amb l'aclamada ‘Escriurem’— i d'Arnau Tordera —amb ‘Una veu feta de mil veus’—, himne del projecte social Palau Vincles.

El segon bloc serà orquestral, amb obres adaptades d'origen llatinoamericà, com ‘Sol di manhã’ de Paulino Vieira, i ‘Suite afro-cubana’ i ‘Ritmos ciganos’ —escrita sobre temes tradicionals dels gitanos del Brasil—, totes dues de Carlos García. També hi haurà música clàssica europea, entre altres, amb la ‘Farandole’ de Bizet.

Per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil del govern espanyol, Ernesto Gasco, la gran virtut d'aquesta iniciativa és que ofereix als joves participants un sentiment de “pertinença i de dignitat”, que va en la direcció de trencar amb “l'estigma” i el “mantra” que sovint representa la pobresa i que limita la possibilitat de revertir-la.

Per part del Palau, la presidenta de la Fundació OC-PMC, Mariona Carulla, ha defensat les bondats d'aquest projecte i també de Palau Vincles, entitat que tal com ha recordat es va crear l'any 2011 i que des d'aleshores ha facilitat que més de 600 nois i noies rebin formació gratuïta en centres musicals del país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article