Entitats i ajuntaments formen un front comú per abordar les desigualtats socials

El Fòrum Social Metropolità aplega a un centenar d’agents socials i administracions locals per abordar els desafiaments socials de l’àrea metropolitana de Barcelona


Entitats socials i ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona s'uneixen al Fòrum Social Metropolità per unir forces amb l'objectiu d’incidir en les desigualtats socials i incrementar la qualitat de vida de la població de la metròpolis. “Els desafiaments socials que ens cal abordar són cada cop més interdependents i complexos i exigeixen maneres d'actuar innovadores, més sinèrgiques i productives”, ha assenyalat la comissionada d'acció social de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes.

El Fòrum Social Metropolità és un “espai horitzontal” promogut per l'Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva i obert a tots els ajuntaments de l'àrea metropolitana i les entitats socials amb activitat a la regió. La intenció d'aquesta iniciativa és afavorir les sinergies entre les associacions de la societat civil i les administracions locals, per tal de fer front als desafiaments socials cada cop més interdepents i complexos al territori.

Les entitats i ajuntaments que han formalitzat l'acord destaquen que la desigualtat, en totes les seves dimensions, “està incrementant de manera permanent en el conjunt del territori metropolità des de l'any 2008”. Per tant, cal “introduir canvis socials importants en l'estructura social urbana i metropolitana” per fer front a les problemàtiques socials, sobretot tenint en compte les conseqüències de la pandèmia i del conflicte a Ucraïna.

En aquest sentit, el Fòrum Social Metropolità aposta per l'acció social organitzada a partir de la proximitat local, ja que permet aprofitar millor els coneixements més extensos i profunds de les temàtiques socials que tenen tant les entitats com els ajuntaments, així com la capacitat de mobilitzar i canalitzar millor el compromís social de la ciutadania, a més de la facilitat de cooperació entre administracions públiques i associacions locals.

Per aquest motiu, les entitats i ajuntaments que participen del Fòrum Social Metropolità han acordat ampliar la participació de més agents socials i administracions públiques, promoure formes innovadores de governança compartida, crear xarxes de coproducció pública i d'iniciativa social de programes i projectes, buscar noves respostes als desafiaments socials de gran impacte i complexitat d'intervenció; i posicionar-se com a referents davant d'altres actors institucionals en l'àmbit català, de l'Estat espanyol i de la Unió Europea.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article