Un miler de persones es mobilitzen a Barcelona per reclamar el control de preus de l’energia

Els manifestants han exigit una reforma fiscal que actuï sobre els beneficis de les companyies energètiques


Un miler de persones s'han mobilitzat a Barcelona per reclamar el control de preus de l'energia en una manifestació convocada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, la confederació veïnal CONFAVC i les organitzacions d'autònoms CTAC i Uatae. Sota el lema ‘Frenem els preus. Evitem la pobresa’, la marxa ha sortit de plaça Urquinaona i ha continuat per la Via Laietana fins a plaça Sant Jaume per reclamar el control de preus i la reforma “urgent” del mercat energètic davant l'alça de preus. A més, han exigit una reforma fiscal que actuï sobre els beneficis de les companyies energètiques que “s'estan forrant” a costa de les classes populars, ha denunciat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.

“Els sindicats tenim molt clar que la política generalitzada de reducció d'impostos no és la solució”, ha assegurat el dirigent de CCOO, que ha reclamat impostos addicionals pels sectors que estan mantenint i ampliant els marges de beneficis.

De la mateixa manera, des d'UGT han insistit en la necessitat d'apujar salaris per contenir la inflació. “Podem estar d'acord en parlar de les rendes però de totes, tant les del capital com les del treball. No farem un acord de contenció si no hi ha els equilibris d'adequació als preus”, ha dit el seu secretari general a Catalunya, Camil Ros.

Segons les organitzacions sindicals, és necessari tirar endavant mesures fiscals equitatives que augmentin l'aportació de rendes més altes i s'equipari el preu del gasoil professional als petits transportistes autònoms. “El subministrament energètic ha pujat pel petit comerç d'una forma que no es pot assumir”, ha dit la presidenta de CTAC, Sandra Zapatero, que ha reivindicat que tots els professionals que fan ús de transport lleuger es puguin deduir el gasoil.

“No podem respirar, que vagin a Europa o on sigui. No pot ser”, ha assegurat, en la mateixa línia, Tito Álvarez, coordinador de Uatae a Catalunya.
La convocatòria arriba nou dies després d'una vaga de transportistes que ja està provocant aturades de producció i després de les mobilitzacions encapçalades per Vox durant el cap de setmana.

Els sindicats majoritaris s'han desmarcat de protestes “reaccionaries” i han assegurat que calia prendre els carrers per reclamar un canvi de l'actual sistema de fixació de preus de l'energia, que titllen d'oligopoli.

D'altra banda, també han urgit a impulsar la transició energètica cap a les renovables, així com aprofitar els fons europeus per impulsar la transició verda amb projectes industrials i sostenibles.

Un altre punt que han defensat és el control els preus dels lloguers, pocs dies després que el Tribunal Constitucional tombés la llei catalana de contenció de rendes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article