El 60% dels adolescents de Barcelona estan insatisfets amb la seva imatge corporal

El 53% de les noies i el 39% dels nois s’han sentit discriminats pel seu aspecte físic en alguna ocasió


Gairebé un 60% de la població adolescent de Barcelona està insatisfeta amb la seva imatge corporal. Són dades de l’enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària (FRESC) de 2021, feta per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que mostra una insatisfacció en aquest aspecte que se situa en un 63% en les noies, i un 55% en els nois.

Segons l’enquesta, l’aspecte físic és la principal causa de discriminació en ambdós sexes. En concret, el 53% de les noies i el 39% dels nois s’han sentit discriminats en alguna ocasió. També destaca la pujada respecte al 2016 de la discriminació de gènere. Quatre de cada deu noies s’han sentit discriminades pel fet de ser dones, mentre que en el cas dels nois aquesta situació es dona en un de cada deu.

Empitjora la salut mental de les noies

Les dades de l’enquesta constaten l’empitjorament de la salut mental sobretot en les noies. D’aquesta forma, augmenten tant el malestar emocional com el risc de patir un problema de salut mental respecte a l’edició de 2016, especialment en les noies i en els barris de nivell socioeconòmic desfavorit. El nou estudi destaca que quatre de cada deu noies manifesten malestar emocional. Els resultats també indiquen que un 16% de les enquestades declara sentir-se sovint sola. Aquest sentiment de solitud gairebé duplica el dels nois i és superior en barris desfavorits.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha recordat que es tracta d’una situació que s’ha vist agreujada per la pandèmia de la Covid-19, i ha insistit que es tracta d’una franja d’edat on la interrelació social “és molt important”, i que amb els tancaments i les restriccions “s’ha truncat de forma abrupte”.

Malgrat aquestes dades sobre la imatge corporal i sobre salut mental, les dades de l’estudi destaqen que població adolescent de la ciutat presenta una bona salut. La majoria dels enquestats considera que la seva salut és excel·lent o molt bona, especialment entre els nois i en els centres de barris afavorits. Igualment, destaca positivament que el 75% dels i de les adolescents afirma tenir unes relacions familiars i escolars bones o molt bones. En general, però, es posen de manifest desigualtats de gènere i socioeconòmiques.

L’enquesta FRESC es realitza periòdicament als centres educatius de Barcelona. El seu objectiu és conèixer els determinants, comportaments i actituds relacionats amb la salut de l’alumnat de 13 a 19 anys, així com el seu impacte en les desigualtats socials en salut. Per a Gemma Tarafa, els resultats permeten “orientar i avaluar polítiques públiques” en funció de les tendències que se’n deriven.

Un 6% addictes de forma problemàtica al joc

Així mateix, en aquesta edició s’ha preguntat per primera vegada per aspectes relacionats amb el joc amb diners. Segons els resultats, aquesta pràctica és més freqüent en els nois i augmenta amb l’edat. En aquest sentit, un 12% declara haver jugat amb diners el darrer any i un 6% afirma realitzar un possible joc problemàtic.

Segons Tarafa, el consistori ha “posat l’accent” en aquesta problemàtica i ja s’està treballant en moltes escoles de la ciutat, tant a primària com a secundària, en un format “preventiu”. D’altra banda, ha recordat que a Barcelona hi ha centres específics per tractar les addicions a les pantalles i acompanyar les persones que es troben en aquesta situació.

Pel que fa a l’ús de substàncies addictives, en general el consum diari de tabac continua la seva tendència decreixent, sent més consistent entre els nois. Igualment, s’ha reduït globalment el consum de cànnabis en ambdós sexes, però sobretot ho ha fet en els nois. Quant a l’alcohol, baixa el consum intensiu, especialment entre l’alumnat de 17 a 19 anys, si bé és més freqüent entre els nois. També disminueix en general el consum en els darrers 30 dies, especialment en els nois, així com en les noies de 2n de Batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà. No obstant, no s’observen canvis en les noies de 2n i 4t d’ESO.

Preocupació davant l’emergència climàtica

Finalment, segons l’enquesta, el 73% dels nois i noies escolaritzats de Barcelona estan preocupats pel canvi climàtic, el 83% consideren que les seves conseqüències tenen un efecte negatiu en les nostres vides i un 70% que les seves accions individuals poden ajudar a fer un món millor per a les futures generacions. Aquesta consciència climàtica, però, és més elevada en les noies i entre l’alumnat dels centres situats als barris més afavorits.

Pel que fa a l’entorn urbà, el 42% de l’alumnat de secundària percep molt soroll en el trajecte a l’escola o institut. Aquesta percepció és major en els barris de nivell socioeconòmic afavorit. Un 45% declaren que hi ha poca vegetació en el camí cap al centre escolar i un 32% que hi ha molt de trànsit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article