Un hort terapèutic per ajudar en la rehabilitació dels pacients amb lesions medul·lars de Vall d’Hebron

L’alumnat de l’escola Thau han construït l’hort i col·laboren activament en el projecte


L'Hospital Vall d'Hebron i l'escola Thau han construït un hort terapèutic on hi treballaran conjuntament pacients amb lesions medul·lars i dany cerebral adquirit i alumnes de la mateixa escola, que els ajudaran a acomplir les tasques pertinents. L'activitat formarà part de la rehabilitació del pacients i els millorarà “l'autoestima i l'ànim”, segons ha explicat la supervisora de la quarta planta de Traumatologia de l'hospital, Sandra Ponce. Pel que fa a l'escola, l'activitat s'emmarca dins del seu projecte ‘Fent Verd’, que van començar fa set anys. En aquests moments, hi ha prop de 20 pacients que participaran en el projecte.

Sandra Ponce ha afirmat que els pacients veuen que “tenen la necessitat de fer un tipus de rehabilitació fora d'un ambient tan medicalitzat com és un hospital”, i ha assegurat que l'hort els ajuda de diferents maneres. D'una banda, en la seva pròpia rehabilitació, amb el treball amb les mans que han de realitzar, així com el desplaçament fins a l'hort caminant, aquells que poden fer-ho.

D'altra banda, ha assegurat que l'hort els ajuda a sentir-se “empoderats”, per la necessitat de “cuidar d'alguna cosa, ja que encara no poden cuidar d'una altra persona”. A més, ha posat èmfasi en el fet que els ajuda a millorar l'autoestima i que la joventut dels alumnes els “dona ànim per fer moltes coses”.

De moment, tots els pacients de l’hospital que tenen aquest tipus de lesions s'han apuntat a l'activitat, com el Sergio, que ha assegurat que es tornarà a apuntar. A més, ha explicat que va voler participar per “sortir una mica de l'hospital i per reprendre les sensacions d'abans de l'accident”. En aquest sentit, Ponce ha explicat que alguns dels pacients, com els medul·lars, “és la primera vegada que sortiran després de molts mesos”.

Unir el món educatiu i el sanitari

L'escola serà qui s'encarregarà d'ensenyar com cuidar tot el que s'hi planti, així com ajudar als participants a dur a terme aquestes tasques. El centre educatiu ha creat diversos espais a l'hort: per a heures, per a plantes aromàtiques, per a maduixeres i per a espinacs i enciams. Marcos, el professor al capdavant del projecte, ha assegurat que estan “molt contents d'unir el camí del món educatiu amb el món sanitari”.

La classe, de 33 alumnes, s'ha dividit en tres grups. De moment només ha anat el primer grup, encarregat també del muntatge de l'hort, com ha explicat un dels alumnes d'aquest primer grup, el Pau, que ha assegurat que per a ell és “gratificant” poder-los ajudar a recuperar-se. La tutora dels alumnes, Mireia Vallès, ha declarat que “són coses que a l'escola no es poden ensenyar, que s'han de viure”.

Els pacients van escollir la idea de l'hort quan l'Hospital de Dia els va preguntar com podien millorar l'atenció per millorar al mateix temps la seva rehabilitació. L'hospital els organitza en torns i baixaran com a mínim dos cops per setmana.

Per últim, Ponce ha detallat que també proposen portar a l'Hospital de Dia tot el que cultivin a l'hort, de manera que puguin continuar utilitzant aquests productes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article